Camera

De camera-surveillance heeft een vlucht genomen in de laatste jaren. Onze bestuurders houden ons 24/7 in de gaten en het aantal camera’s in het publieke domein zijn ontelbaar. Maar ook de burger heeft de camera ontdekt en heeft steeds vaker zijn eigen systeem rondom het huis. Het kwam onlangs weer onder mijn aandacht doordat de politie zich vreemd gedroeg en dit leek te doen in opdracht van de gemeente.


Tegenover ons was een feestje gaande. Natuurlijk was er geluid maar wij ergerden ons er niet aan. We zetten de TV wel iets harder. Maar blijkbaar waren er wel mensen die zich er aan stoorden want de politie verscheen en plantte hun auto recht voor onze tuin. Een agent liep naar de overburen maar de andere bleek direct veel aandacht voor onze woning te hebben. Hij pakte een forse zaklamp en scheen aan weerszijden van ons pandje. Ik liep naar buiten en vroeg of er een klacht was binnen gekomen over ons. Hij antwoordde “NEE” maar bleef ons optrekje verlichten en rondkijken terwijl zijn collega de overburen een standje gaf.


“Waarom heeft u zoveel aandacht voor ons dan?”.
Zijn antwoord verbaasde mij:
“U heeft camera’s en dat is altijd reden voor extra aandacht van ons.”.

Ik vroeg me af of dit standaard beleid was maar hoefde niet lang te wachten op een antwoord. Niet lang daarna viel er een “foldertje” in de brievenbus van de gemeente:

Klik afbeelding voor hele folder

Het is dus standaard beleid om een huis met camera’s te zien als potentieel crimineel of zelfs “ondermijnend“. Hoe misdadig is onze overheid dan? Wacht … daar komen we zo op terug.

Ik heb inderdaad een allegaartje van camera’s rondom ons plekje hangen. Dat is al jaren geleden begonnen met een gezonde interesse voor netwerk- of IP-camera’s. Ik ben tenslotte een netwerktechnicus en ik wilde mijn kennis wat verruimen op dat gebied. Ik experimenteerde ( “speelde” volgens mijn meisje 🙂 ) regelmatig met nieuwe modelletjes en opnamemogelijkheden. Ik had er eigenlijk altijd wel 4 tot 6 hangen, tot op de dag van vandaag. Ik kon echter bij aanvang niet vermoeden hoe deze van pas zouden komen vanwege misdragingen van politie en een deurwaarder.


2 februari 2016:

Een deurwaarder vertoont (voor de derde keer) klachtwaardig gedrag. Ik besluit me te beklagen bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders en dit wordt behandeld op 13 december 2016. Ter zitting overleg ik camerabeelden.

Op basis van deze beelden acht de Kamer de klacht GEGROND en wordt de deurwaarder berispt.


13 januari 2017: Een brigadier van politie verschijnt aan de deur. Hij bied een document(je) aan en maant mij z.s.m. te reageren/betalen. Het document is echter niet aan mij persoonlijk gericht. Dat lijkt hem niet te deren en wijzigt (vervalst) het document ter plekke. Niet alleen is deze man ronduit onbeschoft maar zijn gedraging leidt tot een benarde juridische positie. Ik dien een klacht in. Tijdens zitting Klachten-commissie liegt de diender er nog over en ik overleg camera-beelden met geluid. De zaak draait direct en de ambtenaar wordt berispt en mijn klacht is gegrond.


2 maart 2017: Volgens politie zou ik op deze datum om 07:48 uur op de broekdalerbaan (rotonde) tussen Beek en Donk en Gemert niet juist voorgesorteerd hebben en het CJIB stuurt me een beschikking van 239 euro. Ik ben echter die dag niet van huis geweest en mijn auto staat de gehele dag voor de deur. Ik stuur de Officier de camerabeelden van mijn parkeerplaats, gevuld met auto, op dit tijdstip door:

U hebt beroep ingesteld tegen de opgelegde sanctie. Op basis van de door de verbaliserende instantie ter beschikking gestelde gegevens is gebleken dat de beschikking niet in stand kan blijven. Alles overwegende vernietigt de officier van justitie de beschikking. U hoeft de opgelegde sanctie en de administratiekosten niet te betalen.

Juist ja, “op basis van de door de verbaliserende instantie ter beschikking gestelde gegevens“. Volgens mij was deze beschikking niet in stand te houden vanwege de camerabeelden die ik ter beschikking stelde. Maar ja, ik laat het maar zo.


Zomaar 3 voorbeelden waarbij mijn camera’s een overheid die de mist in gaat (of gewoon liegt) terecht kunnen wijzen. En geloof me, dat zijn niet de enige voorbeelden. Ook mijn dashcam heeft me al 2 keer behoed voor een vervelende discussie met een verzekering. Ik laat de camera’s voorlopig lekker hangen. Niet tegen inbrekers maar tegen overheid gespuis.


Ik zal je, vanuit mijn ervaring, een aantal tips geven als jij ook camera’s wil ophangen:

  1. Indien je een camera (of recorder) aansluit op je netwerk dan zal deze tegenwoordig vrijwel altijd zelf het internet op gaan en zich melden bij de cloud van de fabrikant. Realiseer je dat goed! Als je dat wil: Prima. Maar standaard zal de camera vrijwel altijd je beelden delen met derden.
  2. Gebruik bij voorkeur een eigen recorder (in huis) en sluit de toegang van deze camera’s en recorder af van de buitenwereld (internet). Dat kan meestal eenvoudig door de camera’s in een apart netwerk achter de recorder te plaatsen en de recorder zelf te blokkeren op je firewall.
  3. Het lijkt aantrekkelijk je camera-beelden te “delen” met (meestal) de cloud van de fabrikant. Dan kan kun je namelijk altijd met je smartphone de beelden bekijken. Hou er echter rekening mee dat dan ook anderen deze beelden kunnen bekijken (Overheid, Justitie, AIVD, NCTV, politie, enz, enz).
  4. Politie is brutaal genoeg om je opnames te vragen i.v.m. (bijvoorbeeld) een gebeurtenis in je wijk. Wil je daar aan meewerken is dat prima maar je bent niet verplicht hier aan mee te werken. Politie heeft hiervoor een gerechtelijk bevel nodig maar vaak doen ze alsof je gewoon zonder meer moet meewerken.
  5. Je kunt een aparte recorder kopen. Deze zijn helemaal niet zo duur meer tegenwoordig. Maar als je bijvoorbeeld al een NAS (Qnap, Synology) in huis hebt kun je deze ook je beelden laten opnemen. Dat maakt de opnames, over het algemeen, veel makkelijker toegankelijk om terug te kijken. Let er dan ook weer op dat je NAS deze niet met een “cloud” deelt.
  6. Let bij het kopen van een camera er op dat deze ONVIF ondersteunt. Dan kan vrijwel ieder apparaat je opnames rechtstreeks vanaf je netwerk opslaan.
  7. Het kan makkelijk zijn om je camera’s met POE (Power Over Ethernet) te voeden. Dan hoef je maar één kabel per camera aan te leggen. De meeste recorders hebben ook POE poorten dus dat is makkelijk aansluiten. Je kunt natuurlijk ook een POE switch erbij kopen. Wil je dit dan moet je goed opletten dat je camera POE ondersteunt.

Kom je er echt niet uit? Bel of mail me gerust:

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ICT, Overheid, Recht, Vrijheid met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.