Contant

Waarom de moeite nemen om contant geld te behouden?


Ben je op deze pagina beland omdat iemand die om je lokale economie geeft, ergens contant voor heeft betaald en je een klein stukje papier heeft overhandigd? Raar toch? Ik wed dat je denkt: “Tikken op mijn telefoon, kaart of smartwatch is zo eenvoudig, waarom zou ik de moeite nemen om contant geld te gebruiken? Het is te onhandig.” Je hebt gelijk, het is onhandig, maar wat als het de moeite waard is? Niemand verwacht dat je meteen overal contant geld voor gebruikt. Lees snel en beslis zelf.


Welke invloed heeft het gebruik van contant geld op kleine tot middelgrote bedrijven?


 • Bedrijven besparen direct geld op transactiekosten.
 • Ze hebben meer controle over hun winst.
 • Als u kunt helpen een bedrijf te besparen, is de kans groter dat ze personeel in dienst houden en teruggeven aan hun lokale gemeenschap.
 • Kleine tot middelgrote bedrijven zijn een integraal onderdeel van het laten bloeien en groeien van uw lokale economie en gemeenschap.

Wat is er mis met een maatschappij zonder contanten?


 1. Contante bijbaantjes om je inkomen wat aan te vullen zullen niet langer een optie zijn, wat economische tegenspoed en hogere schulden met zich meebrengt.
 2. Techbedrijven hebben geïnvesteerd in het veilig maken van elektronische transacties maar vooral in het afschuiven van verantwoordelijkheid. Digitale criminelen zijn echter altijd een stap voor. In een wereld van 100% elektronische betalingen neemt het risico om slachtoffer te worden van fraude aanzienlijk toe.
 3. Als contant geld verdwijnt, worden je locatiegegevens en aankopen automatisch bijgehouden. Je kunt je niet afmelden of uitschrijven.
 4. Als je op de overheid moet vertrouwen voor je inkomen, op welke manier dan ook, kunnen ze je beperken om dat geld uit te geven aan bepaalde dingen die de overheid niet goedkeurt.
 5. Met contant geld kun je anonieme aankopen of donaties doen. Als het geld verdwijnt, zal zoiets niet bestaan.
 6. Mensen in misbruiksituaties zijn vaak financieel afhankelijk van hun misbruiker. Als contant geld wordt verwijderd, zal hun uitweg veel moeilijker of bijna onmogelijk zijn.
 7. Ouderen, blinden en mensen met een beperking zullen het moeilijk hebben. Veel mensen kunnen of weten niet hoe ze technologie moeten gebruiken. Ze zouden ook kwetsbaar zijn voor oplichting en andere technologische problemen.

Wat zijn de technologische implicaties van een samenleving zonder contant geld?


 • We zullen elke dag afhankelijk zijn van technologie. Als je toegang wilt tot fondsen, hebt je de nieuwste apparaten en software nodig om betalingen mogelijk te maken. Als je niet erg technisch onderlegd bent, kan dit een groot probleem worden. Het is ook extreem duur en ondenkbaar voor sommige huishoudens.
 • Je kunt je huis niet verlaten zonder een soort apparaat.
 • Contant geld beschermt je tegen de problemen die ontstaan met elektronische vormen van betalingen tijdens stroomuitval en dreigende hoge energiekosten.

Met dank aan Monica SmitKeepCashAliveBlijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.