ZZP of geen ZZP

Een aantal dagen geleden werd ik gebeld door GUIDION. Of ik interesse had in ZZP-werk in mijn regio; goed betaald per opdracht en als zelfstandige. “Tuurlijk” was mijn antwoord, “vertel er maar eens wat meer over“.

Het ging over installatie-werk bij particuliere Ziggo-klanten. Gewoon aan huis Modem, Box en Telefoon aansluiten. Mijn vraag was natuurlijk: “wat schuift dat“. Zo rond de 35 euro per klant maar dat kan meer zijn naarmate er meerwerk is. Als het een beetje meezit doe je 2 klanten per uur. Nou, dat lijkt me meer dan redelijk dus geef ik aan dat ik interesse heb. Nog even een paar zaken doorspreken op kantoor van Guidion. Dat lijkt me geen punt dus vandaag reisde ik af naar Amsterdam.

Aangekomen in onze hoofdstad werd ik ontvangen met een lekker kopje koffie. Ik moest nog wel even een “formuliertje” invullen. Hee, “sollicitatie-formulier” van de afdeling “recruitment“? Vreemd, jullie belden mij toch met een opdracht?

Al snel bleek het allemaal heel anders te zijn. De 35 euro bleek te kloppen maar dat was ook wel zo ongeveer het enige. De ervaren krachten konden meestal 7 klanten per dag doen, beginners echter maar 4; men had een gemiddelde berekend van 1 uur en 14 minuten per klant inclusief rijstijden. Overigens kilometers en auto zijn volledig eigen rekening. Ja, meerwerk was mogelijk maar dat moest je zelf verkopen aan de klant. Goed erbij vertellen wat het meerwerk is en dat dit de klant 60 euro per uur kost. Daar mag je dan 32 euro van houden … EIGEN auto, EIGEN gereedschap, EIGEN rijstijd; maar wel bijna 50 % van je omzet pakken voor ….. JA, voor wat eigenlijk?

Maar de koek is nog niet op: “Binnenkort wordt je uitgenodigd voor een dag hier in Amsterdam. Dan krijg je voor-de-middag instructie en na-de-middag een testje of je het wel kan. Dit noemen wij een selectie-dag. Als je daar doorheen komt moet je ongeveer 4 weken de schoolbanken in (op eigen kosten).“. 4 weken? De meeste klanten doen een DOE-HET-ZELF pakket en volgens de Ziggo-website is dat toch simpel? Ik ben een ervaren ICT’er. Het antwoord verbaasde me nog meer: “Ja, je moet natuurlijk wel weten hoe DHCP werkt en wat een vast IP-adres is“. Ik viel bijna van mijn stoel af van het lachen.

Maar de koek is nog altijd niet op: Je “MAG” aangeven welke dagen je beschikbaar bent; daar houd ook zo’n beetje je “zelfstandigheid” op. Je werkt dan die dag voor een planning die je route en afspraaktijden in detail uitzetten.

DIT heeft NIETS met ZZP-werk te maken, helemaal NIETS! Er is een overduidelijke gezagsverhouding, je mag je eigen werk niet indelen of plannen en van een financieel voordeel voor je ondernemers-risico is géén sprake. Dit is een VERKAPT DIENSTVERBAND waarbij alle werkgevers-risico’s worden gemeden. Een “mede-sollicitant” merkt nog terloops op: “Als ik nou iets kapot maak met bijvoorbeeld een gaatje boren; wiens risico is dat?“. Daar moet je maar een verzekering voor afsluiten want dat is JOUW risico. Tot nu toe hebben we het alleen nog maar gehad over het werk. De financiële afwikkeling is, zo mogelijk, een nog groter drama.

En helaas hebben we dat al meer meegemaakt. Vorig jaar heb ik een aantal weken gewerkt voor ICT-Assist. Het werk bestond uit het servicen van Dell-apparatuur. Na 7 weken kreeg ik een contract onder mijn neus geschoven: of ik dat “even” wilde tekenen. Na even snel scannen heb ik besloten hieronder niet mijn handtekening te zetten. Meer dan belachelijke voorwaarden zoals een opzegtermijn van 3 maanden terwijl het, van de zijde van ICT-Assist, een 0 uren garantie betrof.

Maar vooral de financiële afwikkeling was totaal belachelijk. Normaal factureer ik, achteraf en per week, de uren die ik maak. Ik verzoek een betalings-termijn van 7 dagen maar als de klant binnen de 2 weken betaald ben ik tevreden. ICT-Assist wilde in het “wurg-contract” bedingen dat ik achteraf per maand factureer en dan betalen zij, na interne goedkeuring op 60 dagen EINDE MAAND. Even snel voor-rekenen: eerste week augustus mag eerste week september worden gefactureerd, dan wachten op “goedkeuring” en vervolgens 60 dagen erbij en einde maand: dan heb ik mijn centjes begin december. Totaal tegen de wetgeving in die duidelijk maximaal 30 dagen voorschrijft (en bij schriftelijke overeenkomst MAG afwijken naar MAXIMAAL 60 dagen). Voor de leek: dat is globaal 9 duizend euro liquiditeit die ik gewoon KWIJT ben. 9.000 (!) harde knikkers die in de zak van mijn opdrachtgever(s) verdwijnen en die je ook niet meer terugziet. Daar kun je toch een leuke gebruikte bestel-auto van kopen.

Maar wie komt er nou op voor die ZZP’er? Wie ziet er op toe dat wetgeving wordt nageleefd? Wie let er op dat opdrachtgevers niet gewoon een “verkapt dienstverband” exploiteren en zodoende het gehele arbeidsrecht buitenspel zetten? Wie beschermt de “rechten” van de Zelfstandige Zonder Personeel?

NIEMAND natuurlijk want dat is ONDERNEMERS-risico 🙂

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.