Genee Simons

wilfred-200x200Via Gmail-SPAM krijg ik een “aanbevolen” filmpje. Als titel stond erbij: “Sylvana Simons wordt de grond ingeboord door Wilfred“. Doorgaans ga ik dit soort populistisch gezeik uit de weg maar op een of andere manier wekte het mijn interesse. Ik ken Wilfred als een vent die vaak ongezoute uitspraken doet, al dan niet in het kielzog van Johan Derksen. Een beetje racisme of ten minste generalisatie wordt er ook niet geschuwd tijdens Voetbal Inside.

sylvana-simonsSylvana ken ik wat minder. Dat komt omdat ik vaak de NON-discussies, zoals over zwarte piet, vermijd.  Ik moet eerlijk zeggen dat ik haar meer ken van de negatieve Facebook- en WhatsApp-berichten die ik krijg doorgestuurd. Zeker is dat ik haar een stuk aangenamer vind ogen als Wilfred maar dan begeef ik mezelf wellicht op glad ijs. Is dat seksistisch?

sylvanaIk heb het interview(tje) 2 keer bekeken en moet gelijk vaststellen dat de titel “Sylvana Simons wordt de grond ingeboord” door Wilfred niet echt weergeeft wat er werkelijk in het gesprek plaatsvindt. Ik zie het eerder andersom. Wat ze zegt snijdt hout. Ik vind zelfs dat Wilfred zichzelf te kakken zet door te beweren dat zijn houding journalistiek verantwoord is terwijl Sylvana gewoon irritant is. Jullie zijn beiden met tijd en wijlen behoorlijk irritant; laat ik het daar op houden. Maar toch leidt het interview wel ergens toe. Vooral Sylvana maakt zeer sterke opmerkingen en, wat mij betreft, wint Sylvana dit mini-debat met vlag en wimpel. Het gaat haar duidelijk om de inhoud en niet over “de manier waarop“.

Prachtige woorden zijn: “Iedereen heeft het recht om racistisch te denken maar er naar handelen mag niet.“. Daar heeft ze wel de kwestie bij de ballen. Ik ga nog wat verder: IEDEREEN IS RACISTISCH. Iedereen heeft zijn momenten dat een vooroordeel overheerst. Het is echter belangrijk om dat te onderkennen en er iets mee te doen.

sylvana-1172x879Wat ik heel erg uit haar verhaal opmaak is mijn eigen aloude credo: Spreek niet de persoon aan maar spreek het gedrag aan. Helaas is DAT nou precies wat een groot deel van Nederland doet: men spreekt de persoon Sylvana Simons aan en gaat verder niet meer in op de inhoud van de discussie. Heel erg jammer want de boodschap is prima.

Mijn eindconclusie: Als je zaken als racisme, discriminatie, ongelijkheid in de samenleving en onrecht alleen maar op tafel kunt krijgen door je irritant te gedragen dan heeft Sylvana mijn steun. Niet dat ik ze altijd maar gelijk geef want er zijn vele non-discussies bij (zoals over de Efteling) maar toch, mijn zegen heeft ze. Go girl, GO!

discriminatie

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.