Ik heb het eigenlijk nog onvoldoende kunnen onderzoeken en dus loop ik met dit bericht een risico. Toch vind ik deze keer dit risico gerechtvaardigd, gezien wat er op het spel staat.
Zojuist krijg ik een bericht dat me aan het denken heeft gezet maar tegelijkertijd ook diep verontrust. Het bericht komt van iemand die er verstand van heeft en gewerkt heeft met F16’s. Ik heb door mijn verleden (veteraan) nog wat contacten hier en daar.
Ik werd erop gewezen dat Oekraïne geen jagers in het arsenaal heeft die nucleaire wapens kan afleveren. De F16’s van Nederland kunnen dit wel: Citaat van Wikipedia:
Alle varianten van de F-16 zijn uitgerust met een 20 mm M61A1-snelvuurkanon met 511 patronen en een maximale vuursnelheid van 6000 schoten per minuut. Verder is de F-16 in staat vrijwel alle moderne wapens te gebruiken. Zo kunnen de gangbare Amerikaanse lucht-luchtraketten meegenomen worden en hebben Israël (Python 3) en Pakistan (de Franse Matra R550 Magic 2) raketten aangepast voor gebruik op de F-16. Verder zijn de Mk 82-, Mk 83- en Mk 84- ongeleide en GBU-15-, HOBO- en JDAM-geleide bommen geschikt voor de F-16. Ook is de F-16 voor Nederland, België en Turkije het wapenplatform om de B61–waterstofbom af te leveren
Voor mij vallen hiermee een tweetal openstaande vragen op zijn plek:
- We hebben maar een paar F16’s. 42 kunnen we er helemaal niet leveren. Mogelijk antwoord: Dat hoeft niet als het doel is een waterstofbom te droppen. Dan is een of twee al genoeg.
- Waarom heeft de VS het niet-aanvals-verdrag met nucleaire wapens eenzijdig opgezegd? Mogelijk antwoord: Om het conflict in de Oekraïne nucleair te beslissen?
Toe maar; Noem mij maar die gekke complotdenker. Maar beter 1 wakkere complotdenker in huis dan 1 miljoen slapers in het land.
In verband met operationele geheimhouding werden alle vliegtuigbemanningen in eerste instantie gebriefd om nooit rechtstreeks over een B61 te spreken, maar het wapen aan te duiden met termen als “vorm”, “zilveren kogel”, of “externe lading”.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/B61-kernwapen
De kracht van de bom op Hiroshima was ongeveer 15 kiloton. Daardoor stierven er vrijwel direct 78.000 mensen. Een veelvoud daarvan in de periode hierna. De kracht van de B61 is variabel instelbaar tot ongeveer 340 kiloton. Ruim 22 keer zoveel …