Richt je op de waarheid, dan komt het debat vanzelf

Richt je niet op de waarheid maar op het debat,
dan volgt de waarheid vanzelf.

Deze stelling werd geponeerd door Dennis Spaanstra, voorganger van Police for Freedom. De gehele tekst kun je hier lezen. Ik zal wel een paar citaten uit zijn tekst halen waarop ik wil reageren. Ik ben het namelijk met zijn basisstelling helemaal eens: Het debat is zo nodig om hier uit te komen en ik schrijf dat ook meermaals. We moeten met elkaar in gesprek komen, hoe dan ook. Het helpt dan echter niet als je medestanders een “schadelijke beweging” gaat noemen.

Vorige week heb ik ook een stukje geplaatst over “nepnieuws“. Dit terwijl ik helemaal niet de behoefte heb om op enigerlei wijze een soort van factcheck te zijn of te worden. Ik ben van mening dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om de input te filteren. En ja, als je foute of zelfs niet te checken informatie krijgt, doe dan niet mee aan de verspreiding.

We hoeven niet meer te debatteren, de ‘waarheid’ wordt ons op een presenteerblaadje gegeven door een kleine groep linkjes-delers die alwetend is.

Sorry Dennis, maar hiermee ben ik het niet eens. Of het moet zijn dat je hiermee de overheid en de media bedoelt. We moeten even niet vergeten dat het overheid en media was, en is, die deze “alwetende” en enige waarheid zijn gaan verspreiden. Zij maken de discussie dood en dulden geen tegenspraak. Het is het gezag dat elke vorm van debat onderdrukt. Dat mensen dan “terug slaan” lijkt me niet meer dan normaal. We heten niet allemaal Jezus en keren onze andere wang toe. Soms zien mensen geen andere uitweg als vuur met vuur bestrijden.

De agressiviteit van de kleine groep is groot. Wie tegen hun waarheid in durft te gaan, is controlled oppositie, terug in slaap gevallen, een schaap of een trol. Hiermee slaan ze het debat dood. Wie niet mee gaat met hun ‘narrative’, die wordt geblokkeerd en gecanceld. Die is vanaf nu niet meer welkom.

En dat is dus exact wat onze overheid, en in hun kielzog de media, doet. Het wordt zelfs met wetten omlijnd en met de sterke arm verdedigd. Ik ben de CTB niet vergeten. Ik ben de wapenstok en het waterkanon in mijn rug niet vergeten en ik vergeet of vergeef het ook NOOIT. Ik ben de zieke leugenachtige misselijkmakende propaganda hierna niet vergeten en dat vergeet of vergeef ik ook nooit meer.

Richt je niet op de waarheid maar op het debat,
dan volgt de waarheid vanzelf.

En dan komen we tot de kern: Ik ben het niet alleen oneens met deze stelling maar deze stelling is niet reëel, volgens mij niet eens mogelijk. Voor een debat zijn standpunten nodig. Om standpunten te kunnen vormen zijn feiten nodig, waarheden. Je moet je standpunten ergens op kunnen baseren. Dus waarheidsvinding is het eerste, het begin. Zonder waarheid geen gelegaliseerd standpunt; zonder feiten geen gefundeerde meningen. Het is een illusie om te denken dat je tot de waarheid komt door een debat. Een debat kan alleen tot consensus leiden en consensus is geen waarheid. Dan zijn we terug bij Napoleon. Dus zeg ik:

Richt je op de waarheid, dan komt het debat vanzelf!

Tenslotte moeten we een front vormen. We hebben elkaar nodig en we moeten ons niet laten verdelen. Daarom ben ik het heel vaak met goed gefundeerde oppositie eens. Ik wil geen groepjes vormen, geen kampjes maken. Dat is alleen maar in het voordeel van de overheerser. Ik ben bijvoorbeeld tegen de huidige prikken en vóór behoud van onze landbouw. Ik steun echter de gevaccineerde boer en de ongevaccineerde boomhugger. Als Greta Thunberg een handtekeningenactie tegen de gentherapie organiseert zal ik hem tekenen.

We hebben lawaai nodig, opstand, oproer, muiterij, revolte, boerenrapalje en het liefst zoveel mogelijk. We hebben massale burgerlijke ongehoorzaamheid nodig, anders krijgen we geen beweging in de discussie. Dan komt er nooit een debat. Een tiranniek bewind heeft nog nooit een gedweeë volgzame burger uitgenodigd voor overleg. En met die gedachte sta ik ook achter Dennis want samen kunnen we misschien wel een debat forceren.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange, Corona, Vrijheid met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.