Polarisatie

Het is een hip woord; helemaal in en “trending” zou je kunnen zeggen: Polarisatie. Veelal wordt het gebruikt met een negatieve connotatie, vooral door de MSM en de regeringspartijen. Het wordt in verband gebracht met verrechtsing van onze maatschappij, met vreemdelingen-vrees of -haat; ja soms zelfs met verharding en toename van geweld.

In veel gevallen wordt het door de regeringspartijen in één woord genoemd met populisme en het NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) heeft er al een stokpaardje van gemaakt en ziet het als een ernstige bedreiging. Is dat zo? Gaat er een dreiging vanuit?

Allereerst moeten we het begrip en de betekenis eens goed analyseren. Polarisatie komt uit de natuurkunde heeft zijn weg gevonden naar de politiek. Het betekent eigenlijk niet meer als “een lading geven“. In de elektriciteit betekent het dat er een elektrisch veld ontstaat ten gevolge van een potentiaalverschil.

Natuurkunde is heerlijk simpel en er wordt ook geen oorzaak of reden aangegeven voor polarisatie. Dat het gebeurt is voldoende. Helaas is dat in de politiek natuurlijk heel anders.

Dan is het belangrijk om vast te stellen of er sprake is van polarisatie in onze samenleving. Ik denk het persoonlijk wel. We hebben al jarenlang te maken met, wat de politiek noemt, het stille midden. Er zullen altijd mensen zijn die hun mening willen aandragen (of opdringen) aan die groep.

Het “laden“, of politiek gezien, standpunten aanreiken waardoor dat “stille midden” een mening vormt is polarisatie. Die lading kan, ironisch genoeg, net als in de natuurkunde positief en negatief zijn. Wie die mening aandraagt is ook nog niet zozeer van belang.

In een goed functionerende democratische rechtstaat komt die van alle kanten en op die manier kunnen mensen hun eigen mening (lading) vormen. In een goed werkende maatschappij, ontstaat er dan een discussie (elektriciteit) en gebeurt er iets (de lamp werkt). Zo zou onze democratie ook moeten “werken”.

Er gaat pas iets mis als de partijen (materialen) te ver uit elkaar worden gehouden. Dan kan er zich lading ophopen aan beide zijden en als de spanning hoog genoeg wordt springt de lading over in de vorm van gevaarlijke bliksemschichten.

Vandaag zat ik BLCKBX te kijken en daarin stelde men simpelweg dat verrechtsing van het stemgedrag verantwoordelijk is voor polarisatie. Ik vond dat een hele boute stelling en bijzonder kort door de bocht. Sowieso moet je je tegenwoordig afvragen welke partijen nog “rechts” of “links” zijn maar dat is een discussie voor een ander moment.

Ik vraag me af waar de toenemende polarisatie (lading of mening van het stille midden) vandaan komt. Ik denk persoonlijk dat we dan eens heel goed moeten kijken naar onze regeringspartijen en media. Die hebben de afgelopen jaren een opinie als waarheid verspreidt en op alle mogelijke manieren geprobeerd de andersdenkenden monddood te maken en uit te sluiten.

Er werd zo ongeveer verboden om op argumenten te discussiëren en goed onderbouwde meningen van experts werden verbannen, gecensureerd en zelfs gedemoniseerd. Mensen met een andere mening werden letterlijk uitgesloten van onze maatschappij. Hierdoor is er een duidelijke “spanning” ontstaan in onze samenleving. Omdat men dit deel van onze samenleving steeds verder weg duwde liep die “spanning” op en was het gewoon wachten totdat de “lading” (mening) oversloeg in de vorm van bliksemschichten.

Mijns inziens is de “polarisatie” van onze maatschappij een direct gevolg van het beleid van onze overheid en de berichtgeving van onze media. Het onderdrukken van andere meningen, censureren van afwijkende opinies, isoleren van andersdenkenden en het verbieden van oppositie zal de spanning alleen maar doen oplopen. Er is slechts één weg hier uit en dat is een gezond open debat. Een discussie waaraan iedereen mag deelnemen. Dan komen partijen weer tot elkaar en kan de elektriciteit weer bruikbaar stromen; alleen dan gaat het apparaat werken en de lamp branden.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange, Corona, Oekraïne, Vrijheid met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.