Niks te verbergen, niks te vrezen

NSAWe horen het dagelijks voorbij komen in de discussie over onze privacy: “Als je niks te verbergen hebt dan heb je niks te vrezen.“. Ik ben van mening dat dit een enorm KUL-argument is en daarom nog maar eens aandacht hiervoor:

De Correspondent had daar enige tijd geleden al een leuk artikel over. Maar toch blijven daar bij mij maar 2 zaken echt van hangen:

paspoortAllereerst is de “bewaarder” van onze gegevens niet echt te vertrouwen. Enerzijds wordt er regelmatig misbruik gemaakt (lees de van Persie affaire) en anderzijds wordt telkens weer duidelijk dat gegevens bij derden terecht komen die er niet bij mogen (lees medisch beroepsgeheim geschonden).

Ten tweede: je weet vandaag niet niet wat morgen illegaal zou kunnen zijn. Het meest droevige voorbeeld uit de geschiedenis is natuurlijk de Jodenvervolging waarbij de Duitsers dankbaar gebruik maakten van de administratie van de burgerlijke stand. Maar ook kun je je afvragen wat er over 30 jaar met het “Wiet-pas-bestand” zou kunnen gebeuren.

CorrespondentDe Correspondent vergeet echter één hele belangrijke reden: Het is niet wederkerig. Daar waar de overheid steeds meer wil weten over haar burgers en vastlegt in gigantische databanken wil ze zelf steeds minder prijsgeven. Ik zal een paar voorbeelden geven:

Waar vroeger nog veel luister-amateurs konden meegenieten van de mobilofoons van Politie en Brandweer kan men dat , op dit moment, helemaal niet meer. Er moest en zou een beveiligd communicatie-systeem komen want die meeluisterende burger was toch maar vervelend. Waarom? Als je niks te verbergen hebt dan heb je toch niks te vrezen?

ZwartGemaaktSteeds meer documenten van de Overheid zijn “geheim” zonder dat eigenlijk duidelijk is waarom. Zelfs adviezen van Politie voor evenementen-vergunningen worden als “vertrouwelijk” geclassificeerd zodat de burger vaak geen idee heeft wat er speelt. Als je dan een WOB-verzoek indient krijg je een aantal veelal zwartgemaakte pagina’s toegestuurd. ( lees MH17 Wob, onleesbare documenten ).

Waarom eigenlijk? Als je niks te verbergen hebt dan heb je toch niks te vrezen?

Joseph-Goebbels-1Zomaar een tweetal voorbeelden maar als we even nadenken kunnen we allemaal 10 voorbeelden noemen. Doordat de Overheid steeds meer weet van de burger en de burger steeds minder kijk heeft op de Overheid ontstaat er een scheefgroei. KENNIS IS MACHT en dat is het meest angstige.

Tot slot moeten we niet vergeten dat de woorden “Als je niks te verbergen hebt dan heb je niks te vrezen” van de Nazi Minister van Propaganda Joseph Goebbels kwamen. Dat, op zich, moet al waarschuwing genoeg zijn.

Wie niets te verbergen heeft, heeft veel te vrezen.

Verantwoordelijk

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.