Ajax perikelen

Groots voetballer, wellicht nog grotere trainer maar vooral een geweldige visionair. Een man die op eenzame hoogte staat in het voetbal. En nu een poging om hem neer te sabelen met de meest goedkope insinuatie die er bestaat: racist.

Als daar ook maar iets van waar is zouden we dat wel gemerkt hebben in de laatste 40 jaar. Nog nooit is mij gebleken dat Johan, of wellicht moet ik hem meneer Cruijff noemen omdat hij dat meer als wie dan ook verdiend, ook maar enigszins bevooroordeeld is op grond van huidskleur.

Edgar daarentegen heeft al meer met dit bijltje gehakt. Hij was de spil van “de Ketting”, het groepje Surinaamse topspelers die regelmatig de troefkaart “racisme” uitspeelde. Wie herinnerd zich niet de affaire in 1996 toen zelfs Guus Hiddink hem naar huis stuurde. Toegeven, Edgar was een begenadigd en vooral nuttige voetballer maar op enige kwaliteit buiten het veld heb ik hem nog nooit kunnen betrappen. Bestuurlijke kwaliteiten? Niet echt. Pers? Wellicht kan hij nog slechter met de pers overweg als Louis van Gaal. Nee, niets van dat alles.

Als hij ergens een statement heeft neergezet is het wel dat hij achtergesteld werd als “zwarte” voetballer.En daar is Nederland nu eenmaal gevoelig voor, dat is wel gebleken. Ik vind het goedkoop en een man als meneer Cruijff zou er goed aan doen hier helemaal niet op te reageren. Het is ver beneden zijn pijl. Luister anders maar naar Bryan Roy .

Het is geen rassen-kwestie. Het is mijnsinziens ook geen persoonlijke issue, niet tussen meneer Cruijff en Edgar Davids en zelfs niet tussen meneer Cruijff en Louis van Gaal. Dat is ook duidelijk uitgelegd door meneer Cruijff.

Waar het om gaat is simpel:  Cruijff is aangetrokken voor zijn visie. Cruijff gelooft in de individuele kwaliteit. Hij heeft ook meermaals gezegd dat je simpelweg de 11 beste spelers moet selecteren en daar een elftal van moet maken.

Louis van Gaal heeft een andere visie. Louis gelooft in het team, het collectief. Hij is zelfs bereid om sterspelers aan de kant te zetten als zij zich niet onderwerpen aan het team; als ze de taak niet uitvoeren zoals hij heeft bedacht.

Dat is een verschil in opvatting, inzicht. En welke de beste is doet er niet eens toe. Beide iconen hebben succes geboekt. De historici mogen daar eens over buigen.

Wat wel van belang is: Cruijff is hiermee begonnen, met zijn visie. Andere iconen bij Ajax zoals Bergkamp, Jonk en Roy steunen hem hierin en voeren dit door in de jeugdopleiding. De functie van Technisch Directeur is zelfs afgeschaft om de filosofie vrij baan te geven.

En in die context neemt een Raad van Commissarissen Louis van Gaal aan als Algemeen Directeur. Zonder medeweten van Cruijff. Een technische man op de plek van Algemeen Directeur terwijl de plek van Technisch Directeur juist was afgeschaft. Een man met een zeer duidelijke andere filosofie. Een filosofie die lijnrecht tegenover het huidige beleid staat.

Dat maakt Cruijff ongerust en zelfs boos en dat kan ik me voorstellen.

Het gaat niet om ego, het gaat niet om personen. Het gaat om Ajax, de grootste club van Nederland. Het gaat om de toekomst. Het gaat om steun voor de weg die is ingeslagen. Om geloof in de filosofie.

En het gaat zeker niet om clubliefde of loyaliteit. Daar twijfelt bij Cruijff toch niemand aan.

Dit bericht is geplaatst in Sport. Bookmark de permalink.