Klokkenluider?

Ook de 2e aflevering toch gekeken. Zeker omdat ik, normaal gesproken, de afleveringen van Peter interessant vind. Maar in deze zaak gaat hij buiten zijn boekje als integer journalist.

Wellicht onder invloed van ex-politieagent Nanko Veenbrink. Peter noemt hem zelfs een klokkenluider! Dat vind ik niet alleen onjuist maar veel te veel eer voor een gefrustreerde oud-rechercheur die blijkbaar ook al door zijn (oud)collega’s als een hete aardappel is uitgespuugd. Tenminste dat maak ik op uit zijn eigen verhaal.

Een Politie-ambtenaar werkt voor de overheid, voor ons. Hij onderzoekt, legt een dossier aan en dat gaat naar het OM. Het OM beslist of het voor de Rechter komt. Maar uiteindelijk beslist deze laatste. Dat is de basis van een rechtstaat.

Deze misselijkmakende diender kan er zich blijkbaar niet bij neerleggen. Eerst een brief naar zijn hoogste baas. Wellicht heeft die hem ook uitgelegd hoe de rechtstaat in elkaar zit en dat ie zich daarin moet schikken of een andere baan zoeken. Dat kun je dan op TV weer uitleggen als dreigen met ontslag of je kop houden maar dat zou te makkelijk zijn.

Maar deze diender gaat de zaak nog eens even breed uitmeten NA zijn pensioen, de lafaard. Tijdens je loopbaan, dat is een klokkenluider. Met gevaar voor eigen carrière of erger. Moedig! En een klokkenluider brengt zaken aan de orde die niet juist of rechtvaardig zijn, die in de doofpot gestopt worden. In deze kwestie is juist alles goed gegaan. Het OM heeft het aangebracht bij de Rechtbank en die heeft beslist, MET motivatie. Rechtvaardig, doorzichtig en er geen geen verdere rechtsgang meer tegen mogelijk. EINDE!

Tijdens de uitzending een klassieke reactie van deze ex-diender: “Hij beriep zich maar al te vaak op zijn zwijgrecht. Dan moet er wel iets mis zijn.”.

Is het Zwijgrecht nou een Grondwettelijk recht of een misdaad?

Waar gaan we naartoe als dienders in dit land zich niet meer neer wensen te leggen bij het OM en de Rechtspraak. Mensen publiekelijk aan de schandpaal nagelen als ze hun zin niet krijgen.

Ik vind het fantastisch en terecht dat deze ex-diender voor de rechter gesleept wordt.  Het is alleen jammer dat de gedupeerde dit zelf moet doen. In principe zou het OM hem voor de rechter moeten slepen, in naam van ons allen, het volk.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.