Teeven: ook verdachte geen VOG

Opmerkelijk om dit weer te moeten lezen: Teeven: ook verdachte geen VOG

In de ochtend werd dit voor het eerst door onze staatssecretaris geroepen. Vrij algemeen en niet specifiek gericht op iemand. Ook in het artikel van de NOS is het nog zeer algemeen benoemd; geen sprake van doelgroepen of bepaalde criminaliteit.

In de avond werd het al specifieker: het gaat natuurlijk over kinderverkrachters die willen gaan werken in de kinderopvang! Tja, hier in Helmond hebben ze daar een woord voor: AMEHOELA!

Ja, het bekt natuurlijk wel leuk als het over kindermisbruik gaat. Kom niet aan onze kinderen! Zo denkt natuurlijk iedereen. Maar ik vind het zo verschrikkelijk goedkoop en populistisch. Het gaat natuurlijk helemaal niet om die paar verdachten van kindermisbruik die wellicht nog niet veroordeeld zijn en dan een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen om te gaan werken in de kinderopvang.

Waar het om gaat is dat Justitie wederom een stuk autoriteit naar zich toe wil trekken zonder inmenging van de rechterlijke macht. Gewoon lekker zelf bepalen zonder dat onze rechtstaat dit controleert, zoals het zou horen.

Citaat uit dit artikel van de NOS: “In de praktijk word ik geconfronteerd met gevallen waarbij ik, gelet op de aanwezige politiegegevens, afgifte van de VOG zou willen weigeren,”, schrijft Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Maar dit mag wettelijk niet en dus is Teeven gedwongen een VOG af te geven.

Kernwoorden zijn natuurlijk “Maar dit mag wettelijk niet” en dat is maar goed ook. Een wetsvoorstel in die richting zal ook niet op steun in de 2e kamer kunnen rekenen want die moeten toetsen of het in strijd is met wet en regelgeving. En dan ontdekken we dat NIEMAND gestraft mag worden zonder een proces.

En trouwens, als je echt iemand van kindermisbruik verdenkt, mijnheer Teeven, sluit hem dan gewoon op in voorarrest; dat wordt overigens OOK getoetst door een Rechter(commissaris)  maar dan kan ie niet gaan werken in een kinderdagverblijf.

Wellicht moet dhr. Teeven dit artikel eens lezen: De rechter is het zat. Met name het volgende citaat is van toepassing op onze staatssecretaris: De ondervraagde magistraten noemen wetsvoorstellen van de bewindslieden op Veiligheid en Justitie ‘broddelwerk’, gebaseerd op ‘gesundes Volksemfinden’, gestuurd door ‘populisme’, met het gevaar dat het land verwordt tot ‘een bananenrepubliek’. We ontvingen honderden van dergelijke reacties, in even zovele varianten (klik hier voor een bloemlezing van de uitspraken).

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.