De wereld op zijn kop

VrouweJustitia-1We leven in een wereld waar men serieus erover nadenkt om supporters te straffen voor het gooien van geld naar bedelaars en politie-agenten vrijuit te laten gaan voor het doodschieten van een burger. Wellicht heeft het een niets met het ander te maken en bestaan deze verbanden alleen maar in mijn hoofd maar ik maak me hier oprecht zorgen over.

Om te beginnen het voorval in Madrid: Wellicht heb ik wat meer info als de gemiddelde burger in Nederland. Allereerst was iemand (erg close) hierbij aanwezig. Die begreep de verontwaardiging hier in Nederland absoluut niet. Zo was het allemaal niet gebeurd. De beelden hier zijn totaal uit de context gehaald. Overigens zijn er ook beelden die totaal iets anders laten zien maar blijkbaar worden deze genegeerd. Ik wil ze toch nog even aanhalen:

Ziet iemand hierin iets onvertogen of enig disrespect? Ik niet.

Dan moet ik denken aan de vele keren dat ik in Spanje en Portugal was. Ik heb er jaren gewerkt. Vaak gingen we uit eten, mijn vrouw en ik, en zeker in de grote steden zijn er veel bedelaars. Meestal worden deze, soms hardhandig, geweigerd van terrasjes en eetgelegenheden. Op een avond gingen Marielle en ik eten in Lissabon. We liepen door de stad en werden door meerdere mensen aangesproken. Of we wat geld overhadden, om te eten. Soms geven we wat, soms niet. Er lopen ook veel “beroeps-bedelaars” tussen; zigeuners, zonder een waardeoordeel te geven over deze bevolkingsgroep.

LissabonEen jongen viel me speciaal op. Hij had een hond bij en beiden zagen er vermagerd uit. Hij vroeg me om wat geld om voor zijn hond eten te kopen. Hij kwam oprecht over en ik geloofde hem. Toch vraag je jezelf automatisch af wat hij met het geld zou gaan doen. Drugs, drank of echt alleen maar eten. Ja, soms zitten er ook in mijn hoofd vooroordelen. We besloten hem, en zijn hond, uit te nodigen om te gaan eten. 2 of 3 bordjes, dat maakt dan ook niet meer uit. Hij was aangenaam verrast en geloofde in eerste instantie mijn aanbod niet maar even later gingen we op een gezellig terrasje aan een historisch pleintje zitten. Hij legde zijn hond af en deze luisterde prima.

LissabonEtenEen ober kwam naar buiten en stuurde op dwingende toon en onbeschoft de jongen weg. Ik was niet in staat alles te verstaan maar het was duidelijk dat deze ober hem hier niet wilde hebben. Ik probeerde in het Engels duidelijk te maken dat hij op mijn uitnodiging hier was en dat ik zou betalen wat hij zou bestellen. Daar leek de ober echter geen genoegen mee te nemen en hij hield voet bij stuk: Hij moest weg. Pas toen ik heel duidelijk maakte dat wij ook weg zouden gaan draaide hij bij.

Het was een gezellig etentje en de jongen vertelde ronduit over zijn leven. Af en toe lieten we wat eten onder de tafel glippen voor de hond, een beetje stiekem want de ober keek ons nog altijd bijzonder onvriendelijk aan. Na afloop heb ik de ober gevraagd om in te pakken wat over was. We gaven het mee voor de hond.

Mijn ervaring was dat er een heleboel disrespect van de lokale mensen kwam voor bedelaars, vooral obers en uitbaters van eet- en drink-gelegenheden maar ook zeker politie en andere gezagsdragers. Telkens worden ze weggejaagd en telkens ook de verontschuldigingen aan het adres van toeristen en andere klanten.

In die context zie ik de beelden van PSV-Supporters in Madrid. En ik kan er geen kwaad in zien. Geen disrespect en geen kwade bedoelingen.

Dan terug naar de gruwelijke beelden in Eindhoven:

2 agenten zijn al enige tijd in gesprek met een “verdachte”? (weet ik eerlijk gezegd niet). Was het een aanhouding? Of een gesprek “gone bad”. Deze agenten hebben pepperspray, een wapenstok, handboeien en zijn met zijn tweeën. De man is ongewapend, alleen en raakt ogenschijnlijk pissed-off tijdens het gesprek. Dan rent de mannelijke agent plotseling weg als een bange wezel. De vrouwelijke collega rent er achteraan. Pas als de man stopt valt de vrouwelijke agente zo ongeveer over hem heen. Dan besluit de “bange wezel” terug te keren met getrokken pistool om de man af te schieten. Liquidatie-style.

PoliegtDe rijksrecherche zal  een onafhankelijk onderzoek doen naar dit incident. Men zal zich bij dit onderzoek echter vooral laten leiden door de ingediende proces-verbalen van de betrokken agenten. Of deze betrouwbaar zijn kan op dit moment nog niet bevestigd worden. Wel is duidelijk dat het niet de eerste keer is dat de politie van onjuiste berichtgeving wordt beticht. Talloze advocaten zetten vraagtekens bij vele proces-verbalen van de politie. Vele burgers maken zich ongerust over de integriteit van de dienders.

En dan gaan we praten over NIET vervolgen van politie-ambtenaren. Dat deze niet onder het “normale” strafrecht zouden moeten vallen. Dat daar een speciale tucht-commissie naar moet gaan kijken. Deze overheid heeft nog niet zo lang geleden bepaald dat een militair in Irak gewoon onder het strafrecht in Nederland valt en aan de hand daarvan hebben we het “proef-proces Erik O.” kunnen volgen. Maar een agent in Nederland, gewoon in onze maatschappij, tussen onze burgers, zou dat niet moeten doen. Korpschef Gerard Bou­man wil dat de wet wordt veran­derd zodat agenten een speciale status krijgen. De slager keurt zijn eigen vlees?

PolitieMitchLaten we er ook even bij stil staan dat een politie-ambtenaar op dit moment wel degelijk een status-aparte heeft: Hij wordt onderzocht door collega’s en gewogen door het OM. Zijn eigen verklaring wordt als PV gezien en daaraan wordt veel waarde gehecht, zowel door het OM als door de Rechtspraak. Er worden bijzonder weinig politie-agenten vervolgd en vele slachtoffers / nabestaanden moeten vervolging verzoeken bij het Gerechtshof (art.12). Vaak wordt dit afgewezen door het Hof maar soms wordt het toegekend. Daarna wordt er dikwijls wel “vervolgd” maar het OM eist dan VRIJSPRAAK.

Last but not least: We weten dat agenten niet altijd de waarheid weergeven. Zeker als het hun eigen integriteit betreft. Er zijn zaken genoeg bekend en de advocatuur heeft daar al meermaals over geklaagd. Hoe zou een agent erin staan als hij zelf “verdachte” is van een doding? Volledig eerlijk? Of kiest ook hij voor de eigen belangen.

In een perfecte wereld waar alle agenten goud-eerlijk zijn en waar het Openbaar Ministerie zorgvuldig en zonder belangenverstrengeling haar werk doet kan ik er wellicht in mee. Maar deze wereld is niet perfect, niet ELKE agent is goud-eerlijk als het om zijn eigen hachje gaat en het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie hebben ook politieke belangen. Daarom moet, ten alle tijde, het vlees door een onafhankelijke slager worden gekeurd en dat is in Nederland nou eenmaal de Rechtspraak.

PolitieMetMitrailleur

Supporters die muntjes gooien straffen en Agenten die doden vrij-uit laten gaan? Denk na!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.