Bureaucratie

Automatisering maakt alles makkelijker en vooral sneller; behalve de overheid, zo lijkt het. De afgelopen maanden liep ik weer tegen een muur van regels en een logge overheid aan. Alles lijkt in het teken te staan van een akelig verdien-model en ambtenaren die alleen maar lijken te kijken hoe ze de dag doorkomen. Regels die opgesteld lijken door mensen die ver van de maatschappij af staan.

Zoals iedereen moet ook ik om de zoveel jaren mijn rijbewijs verlengen. Hoewel ik al een tijdje niet meer werk in het transport heb ik een stapel papiertjes zoals rijbewijs CE, chauffeursdiploma, gevaarlijke stoffen los gestort, gevaarlijke stoffen tank, etc, etc. Nu heeft de overheid verzonnen dat dit allemaal niks meer waard is zonder Code95 en dat ben ik niet meer van plan. Maar om nou mijn CE rijbewijs door de plee te spoelen vind ik weer net “too much”. Je weet tenslotte nooit.

Dus gaan we medio december aan de slag om een rijbewijs te verlengen dat in maart verloopt: Ondanks dat ik niet meer beroepsmatig ga rijden moet ik wel gekeurd worden. Dus op naar de CBR-site om een “eigen verklaring” in te vullen. Dat is de eerste TJING-TJING: 38 euro voor een online formuliertje met een paar vragen. Met dat formuliertje een afspraak maken met een erkende keuringsarts: TJING-TJING: weer 65 euro. Dat het geen moer voorstelt hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen: nadat ik 40 minuten in de wachtkamer heb gezeten komt de “arts” binnenlopen voor deze “scharrel”. Met 10 minuten ben ik weer buiten met een handtekening op een velletje dat inmiddels dus meer als 100 euro heeft gekost. Nog even aangetekend ( + 8 euro ) naar het CBR want dat kan plotseling niet meer on-line. Op de CBR-site staat te lezen dat men ongeveer 4 maanden rekent voor de behandeling van dat papiertje; DAT ZAL TOCH NIET! Gelukkig is dat met een aantal weken terug en wat eigenlijk belachelijk lang is lijkt mee te vallen door de verwachting die geschapen was.

Net vóórdat het carnavalsgedruis losbarst in ons Brabant kan ik een afspraak maken met de gemeente. 2 afspraken eigenlijk want je moet persoonlijk aanvragen EN ophalen. On-line was het onmogelijk een afspraak te maken: de stadswinkel was met de carnaval GESLOTEN. Persoonlijk vind ik dat ongelooflijk maar het zal wel. Na de carnaval maar even bellen: afspraak kan pas op 16 maart! PARDON? Dat is nog ruim 2 weken; dan is mijn rijbewijs inmiddels verlopen. Nou mijnheer, u kunt wel een “spoed-aanvraag” doen, dan kunt u donderdag terecht. Och ja, kost weer een paar tientjes extra maar dan overtreed ik, in ieder geval geen wetten. 38,95 + 34,10 voor de spoed-aanvraag! TJING TJING. Wel vreemd dat men ECHT geen tijd heeft want het is “heeeel erg druk” maar als je bereid bent een paar extra tientjes te schuiven kan je meteen de volgende dag komen. Toch tijd over?

Al met al mag ik volgende week mijn roze papiertje op komen halen. Het heeft me dan “slechts” 3 maanden van mijn leven en een kleine 200 euro gekost maar afijn, ik mag rond rijden. Wel scherp op de maximum snelheid letten want anders ben je het weer kwijt. Overigens, als je al aan de maximum snelheid kunt denken want halve tijd staan we aan te sluiten. Als ik er aan denk vraag ik me bijna af waarom ik het eigenlijk weer verlengd heb. Over 5 jaar weer … ben benieuwd wat Den Haag ondertussen weer bij verzonnen heeft.

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.