In memoriam: Jacob Lentz

Vandaag wil ik herinneren aan Jacob Lentz, een ijverige en bekwame ambtenaar, een wet respecterende burger en een man die belangrijk is geweest voor onze geschiedenis.

Voor zijn inzet en werk beloond met een koninklijke onderscheiding en enorm gewaardeerd door zijn collega’s en ambtsgenoten.

Tot op de dag van vandaag is zijn erfenis belangrijk en dient zijn werk als een voorbeeld voor vele ambtelijke administraties, in het bijzonder het GBA.

Hij werd in 1945 veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf.

Zijn werk, met verve en bekwaamheid tot stand gekomen, had als gevolg dat er ruim honderdduizend medemensen konden worden gearresteerd, afgevoerd en vermoord. Maar hij was een wet respecterend burger en hardwerkend en bekwaam ambtenaar. Slechts zijn moreel kompas was even OFF.

Zijn legacy staat in schril contrast met René Carmille, zijn Franse ambtsgenoot, eveneens een hardwerkend en bekwaam ambtenaar.

René Carmille had wel een goed werkend kompas en hij realiseerde zich dat hij zijn moraal boven de wet moest stellen.

Het kwam hem duur te staan: hij werd gearresteerd, afgevoerd en stierf in het concentratiekamp Dachau op 25 januari 1945.

Maar door toedoen van René Carmille werd, naar schatting, 75% van de Franse joden de verschrikkingen van de holocaust bespaard.

De moraal van dit verhaal? Vul hem zelf in. Ik vind het wel een herinnering waard in deze tijd. Een tijd van bijzondere wetgeving en vele, vele ambtenaren die een keuze hebben.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , . Bookmark de permalink.