De overheid maakt het volk bang.

Criminele motorclubs? De overheid maakt het volk bang (COLUMN)
Geschreven door
Mariëlle van Essen op 12 mei 2014 voor Nieuwe Revu

MarielleVanEssen

Met verwondering kijk ik naar de verwoede pogingen van de overheid – politie, justitie en de gemeenten via hun burgemeesters – om grip te krijgen op motorclubs als de Hells Angels, Bandidos, Satudarah en No Surrender. Al jarenlang jaagt de overheid op met name de Hells Angels, maar de komst van de Bandidos naar Nederland is een hernieuwde aanleiding om tot allerlei maatregelen over te gaan.

Vergunningen voor normale MC-motordagen worden ingetrokken, ook als het gaat om evenementen waarop vooral gezinnen afkomen, zoals de American Day in Uitgeest en de Harley Dag in Haarlem en Valkenswaard. De overheid heeft er zelfs voor gekozen om landelijk alle motorevenementen in april en mei af te gelasten en misschien ook daarna nog. Vanzelfsprekend heeft dit ook financiële gevolgen voor de motorrijders die niets van doen hebben met de 1% MC’s (motorclubs die zich buiten de wet stellen).

Doorzoekingen

De laatste weken worden we overspoeld door persberichten van de overheid over one-percenters. Bandidos-leden worden door de gemeente Heerhugowaard verjaagd uit een industriepand omdat dit een bedrijfsbestemming heeft en zij het pand zouden gebruiken als clubhuis. Ik denk: als er geen overlast wordt veroorzaakt, wat is dan het probleem? Ze zitten daar toch prima op dat industrieterrein? Door de Bandidos uit een pand te jagen, wordt niet ineens de club opgedoekt.

Daarnaast hangt de politie als een dolle camera’s op bij clubleden en clubhuizen, verhoort alles en iedereen en verricht veelvuldig doorzoekingen. Doorgaans zonder veel resultaat; van de week is maar liefst één hele zogenoemde jammer gevonden in een Hells Angels-clubhuis na een uitgebreide doorzoeking.

Bangmakerij

En een paar weken terug, nota bene in de nacht dat de politie camera’s heeft opgehangen rondom het Bandidos-clubhuis, stonden tegen dit clubhuis ineens pallets te branden. Pal onder de camera, terwijl de politie stelt niet te hebben gezien wie die pallets daar heeft geplaatst en in brand heeft gestoken. De beelden van de politiecamera’s zouden niets hebben opgeleverd. Maar de politie heeft nu wel weer een goed excuus om een uitgebreide doorzoeking van het pand te verrichten. Wederom zonder resultaat. Uiterst curieus.

Ondertussen maakt de overheid via de media het Nederlandse volk goed bang door elk incident in een persbericht naar buiten te brengen en aan te kondigen dat een motorbendeoorlog op komst is. Ook wordt als een mantra in elk persbericht herhaald dat deze motorclubs zich in clubverband schuldig zouden maken aan afpersing, prostitutie en drugshandel.

Geen bewijs

Elke gemeente dient de openbare orde te handhaven en het is een taak van justitie om strafbare feiten te vervolgen. Dus als er echt iets aan de hand is, zoals een aanslag op een woning en wapens in een clubhuis, begrijp ik dat gemeente en politie de omwonenden willen beschermen door het huis dicht te spijkeren, mogelijk betrokkenen op te pakken en nader onderzoek te doen. Maar dit zijn incidenten in relatie tot individuele leden. Wanneer de overheid in de media blijft roepen of impliceren dat de clubs an sich criminele organisaties zijn, dan moet je dat wel hard kunnen maken.

En dat is justitie ten aanzien van de Hells Angels een aantal jaren geleden in ieder geval niet gelukt. Terwijl het echt niet zo moeilijk is voor justitie in Nederland om een rechter te bewegen tot een bewezenverklaring te komen, weet ik uit ervaring. Kennelijk is er vooralsnog geen bewijs dat deze clubs juridisch gezien als criminele organisaties kunnen worden bestempeld. En zolang dit dus legale clubs zijn die hun recht op vereniging uitoefenen, dient de overheid zich in mijn optiek terughoudend op te stellen, zeker in de media.

Marielle van Essen is strafrechtadvocaat en directeur van Korver & Van Essen advocaten. Elke drie weken staat zij met een column in Nieuwe Revu.

www.revu.nl

Dit bericht is geplaatst in MotorClub's. Bookmark de permalink.