Vrijheid

VrijheidWederom 2 emotionele dagen achter de rug. Eerst de dodenherdenking en de dag erna de viering van de VRIJHEID. De een woont een pop-concert bij waar de ander gaat kijken naar André Rieu. Veteranen lopen mee in het defilé in Wageningen terwijl anderen naar het centrum gaan om een biertje te drinken. Maar hoeveel mensen staan werkelijk stil bij VRIJHEID?

In Hoofddorp kiezen een paar jongens ervoor om te schreeuwen. Hebben zij die VRIJHEID? Blijkbaar niet want hele volksstammen gaan op zoek naar de “daders”. Facebook wordt ingezet en zelfs de politie zoekt mee. Op grond van welke wetgeving is mij nog niet helemaal duidelijk. Een moeder vraagt om begrip: haar kind heeft psychische problemen. Alsjeblief, lynch mijn kind niet.

DeplaHet thema was, net als vorig jaar, “vrijheid geef je door“. Ook dat zat verweven in de toespraak van de Burgemeester van Breda. Natuurlijk gaan mijn gedachte dan naar de 5 rechtszaken die we hebben gevoerd sinds de laatste dodenherdenking in Breda voor het behoud van onze ontmoetingsplek. Ik hoop oprecht dat de oude burgervader niet zijn idee van vrijheid doorgeeft aan de nieuwe. Ik hoor Paul Depla zeggen dat hij een voorstander is van dialoog. Ik hoor: “Wie niet luistert naar de verhalen van gisteren en eergisteren, kan niets zinnigs zeggen over de wereld van morgen en overmorgen.“. Ik hoop oprecht dat hij bij deze woorden ook daden voegt. We zullen het zien. Ik schrijf hem een brief om in gesprek te gaan.

Ondertussen is het “business as usual” op andere plaatsen in Nederland. Bij de feestelijkheden in Groningen wordt een lid van de Black Sheep verwijderd door beveiliging omdat hij zijn kleding daar blijkbaar niet mag dragen; VRIJHEID? Op bevrijdingspop in Haarlem is volgens de regels het  “dragen/meenemen van voetbalshirts of (motor)clubuitingen” verboden; VRIJHEID? Uit een artikel van NGZ-Journalisten blijkt dat er een ‘Bewust negatief beeld Hells Angels’ wordt neergezet; VRIJHEID?

Vele clichés passeerden de revue deze dagen. Toch heb ik één woord gemist: VERDRAAGZAAMHEID. Naar mijn bescheiden mening is dat een van de belangrijkste voorwaarden om tot VRIJHEID te komen. Pas als we anderen de vrijheid gunnen kunnen we echt vrij zijn. Pas als we anders-denkenden tolereren kunnen we echt vrij zijn. Pas als je accepteert dat anderen niet zijn of denken zoals jij kun je ECHT VRIJ zijn.

Dit bericht is geplaatst in MotorClub's. Bookmark de permalink.