Smaad en Laster

CijfersIn eerder artikel gaf ik aan dat de dubieuze informatie die verspreid wordt over motorclubs een gedeelde verantwoordelijkheid is van Politie en de media maar daar wil ik toch enigzins herzien. Nader onderzoek schept de indruk dat de pers eigenlijk alleen maar herhaald wat de dienders zeggen op hun eigen site.

Een groot probleem is dat het rapport “Outlawbikers in Nederland” spreekt over een “groep bij de politie bekende outlawbikers (N=601)” (letterlijk citaat). Dit zijn dus “bekenden van de politie” en dat betekent dat je geregistreerd staat in de Justitiële Documentatie en dan heb je, in principe, al een antecedent. In het rapport staat dat, van deze groep van 601, 82% antecedenten heeft en dat lijkt logisch. Het roept bij mij zelfs de vraag op waarom men personen (18%) heeft geregistreerd die géén antecedenten hebben.

De media herhaald constant dat 82% van alle leden van de motorclubs antecedenten hebben en dat is dus een grote misvatting. De vraag die direct op komt is: “Kan de media dan echt niet begrijpend lezen?“. Daarom heb ik eens gekeken waar deze misvatting vandaan komt. En heel ver hoefde ik niet te zoeken: Op www.Politie.nl staan diverse publicaties van de politie. Met nadruk publicaties dus van “delen met partners” is natuurlijk geen sprake. Het is bedoeld voor de hele wereld.

PolitieMaar op www.Politie.nl staan ook nieuwsberichten. Met een eenvoudige zoekactie komen daar een boel berichten naar voren over motorclubs:

Zomaar 5 berichten van de politie zelf. In elk van de 5 berichten staat letterlijk “Uit een recentelijk verschenen politierapport blijkt dat 80 procent van de leden van beruchte motorclubs een strafblad heeft.“. In 3 van deze gevallen zelfs met een dik gedrukte kop: “80% motorclubleden strafblad“.

PoliegtHet blijkt dat de politie de woorden in hun eigen rapport totaal verkeerd uitleggen. Of moet ik er rekening mee houden dat ook de politie niet begrijpend kan lezen. Dit wordt structureel verspreid en dan kunnen we toch wel spreken van een LEUGEN!

Moeten we nog even terug naar de aanklacht Smaad en Laster? Artikel 262.1 WvS zegt “Hij die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt, wetende dat het te last gelegde feit in strijd met de waarheid is, wordt, als schuldig aan laster, gestraft”.

Dit bericht is geplaatst in MotorClub's. Bookmark de permalink.