Financieel verantwoordelijk

Ik heb er persoonlijk al problemen mee dat accountants astronomisch hoge bedragen vragen voor hun diensten maar als het mis blijkt te zijn is de ondernemer gewoon verantwoordelijk. Zo ook met ZZP’ers en hun boekhouders. Tegenwoordig schieten budgetcoaches en schuldsaneerders als paddenstoelen uit de grond: BIG BUSINESS! Maar ook hier geld hetzelfde: Ze strijken royale bedragen op maar de eindverantwoording ligt bij  de schuldenaar, ondanks dat ze meestal niks meer te zeggen hebben over hun financiën. Nu is, wat mij betreft, niet alleen het plafond bereikt maar gaat de rechtbank er dwars doorheen:

GinoEen verstandelijk beperkte man, Gino Stoffels uit Helmond,  liet zijn financiën (Persoons Gebonden Budget of PGB) over aan  aan Totaalzorg te Helmond. Deze firma is inmiddels failliet en de ondernemers/medewerkers/partners worden verdacht van “grootschalige” fraude en het OM onderzoekt hun handel en wandel. Achteraf blijkt dat men gelden onterecht heeft gedeclareerd en “verduisterd”, ook in het geval van Gino. Als gevolg daarvan staat de deurwaarder aan de deur bij Gino. Ruim 3000 euro maar liefst moet hij terugbetalen van zijn zuur verdiende minimumloon dat hij verdient bij Downies & brownieS.

Vol goede moed reist hij met zijn (stief)moeder af naar de Rechtbank. Ik denk dat wij allemaal vertrouwen zouden hebben dat de Rechters in Nederland hier korte metten mee zou maken. Niets is echter minder waar: De Rechter bepaalt dat Gino moet betalen. De Rechtbank is van mening dat Gino zelf verantwoordelijk blijft voor zijn financiën. Als u het nog begrijpt moet u het me uitleggen want ik ben de weg kwijt. Ik begrijp hier helemaal NIETS meer van.

Het wordt hoog tijd dat het OM en onze “Rechterlijke macht” de schuldigen gaat aanpakken en de slachtoffers gaat beschermen. Dat Rechters eens REDELIJKHEID EN BILLIJKHEID, zoals omschreven in ons Burgerlijk Wetboek, gaan toepassen op dit soort zaken en laten prevaleren. In ieder geval boven oplichters en fraudeurs; boven bandieten die misbruik maken van de zwakkeren in onze samenleving louter voor eigen gewin. Ik vraag me werkelijk af waar het heen moet in ons landje. Als financiën regeren boven alle menselijke normen en waarden; boven alle redelijkheid en billijkheid. En het Burgerlijk wetboek geeft de Rechter de mogelijkheid om in te grijpen: Burgerlijk Wetboek, Boek 3, artikel 12: Bij de vaststelling van wat redelijkheid en billijkheid eisen, moet rekening worden gehouden met algemeen erkende rechtsbeginselen, met de in Nederland levende rechtsovertuigingen en met de maatschappelijke en persoonlijke belangen, die bij het gegeven geval zijn betrokken. Ook kan men zich afvragen of aan de vereiste van “goede trouw” zijn voldaan (Artikel 11 BW).

GinoStoffelsEr is een Facebook-pagina aangemaakt om Gino te helpen. Te gek voor woorden dat de burger weer te hulp moet schieten maar wat moet je anders als je zo in de kou wordt gezet. Ik hoop dat Gino weer snel van een ontspannen biertje kan genieten na zijn werk. Ik ben in ieder geval bereid, gratis, om te kijken wat ik voor Gino kan doen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.