Internet – vrijheid of censuur

Onze vrijheid staat geweldig onder druk, dat moge duidelijk zijn. De een vind het prima, de ander vind het not-done. Maar die discussie wil ik even opzij leggen. Ik wil het hebben over de vrijheid op internet. We weten allemaal dat we geen ziekte kunnen krijgen over het internet en dat SARS-CoV-2 zich niet verspreid over de glasvezel. Dus internet is veilig v.w.b. physiek-contact-gevaar voor een pandemie. Mee eens? Toch?

Toch heeft de vrijheid van meningsuiting over internet, voornamelijk Social Media, nooit eerder zo onder druk gestaan als nu. Verwijdering van informatie op Facebook en Youtube zijn schering en inslag. Zelfs hele accounts van mensen die miljoenen views hebben worden rücksichtslos verwijderd en vaak zonder reden of om een duidelijke kul-reden. Kan dat? Mag dat? Moeten we dat willen?

Youtube neemt een steeds belangrijkere plek in. De traditionele media zoals Radio en TV verliezen steeds meer aandeel aan Youtube en andere Social Media. En het lijkt ook logisch. Daar waar de traditionele TV al jaren beloofd “interactieve mogelijkheden” te creëren blijven die jammerlijk uit. Buiten commerciële en kostbare alternatieven zoals Netflix is er weinig te kiezen op de TV.

Maar Youtube was, tot voor kort, vooral VRIJ. Iedereen kan materiaal erop plaatsen. Een geweldig scala van verschillende visies, insides, meningen en humor. En je bepaalt zelf wat je kijkt; EN wat je gelooft.

Waarom is dat belangrijk? Mijn visie daarop:

De Nederlandse Publieke Omroep verzorgt dagelijks 3 kanalen. Afspraken daarover zijn gemaakt met de vertegenwoordigers van de belastingbetalers. Voor ieder wat wils: kunst, cultuur, actualiteit, nieuws, documentaires, etc, etc. Maar … het hele apparaat wordt betaald en gestuurd door onze overheid. Klopt alles wat je daar hoort? Kun je daar 100% op vertrouwen.

Dan hebben we nog een enorme keuze aan commerciële zenders. Deze bedrijven zijn hoofdzakelijk afhankelijk van reclame-inkomsten. En adverteerders gebruiken deze afhankelijkheid ook om invloed uit te oefenen op de inhoud van de programmering. Ook op nieuws en actualiteiten? Zeg het maar. Is het nieuws op de commerciële zenders betrouwbaar? Is het 100% waar wat ze verspreiden?

Deze week verscheen op Youtube de nieuwe documentaire van Micheal Moore. Iedereen kent nog wel zijn documentaires ( Bowling for Colombine, Fahrenheit 11/9 en Sicko) die stuk voor stuk een schokgolf veroorzaakte. Maar hebben we die ooit mogen aanschouwen op de traditionele TV? Bij mijn weten niet.

De reactie was wederom heftig deze keer. “Klimaatactivisten eisen verbod op nieuwe film Michael Moore” schreeuwden de koppen gisteren. De meest “linkse” mensen eisen “rechtse censuur” 🙂 En de verzoeken en discussie hierover zijn zeker nog niet voorbij, geloof me. Moet deze film van Youtube verwijderd worden?

Ik herinner me het spreekwoord “Truth is in the eye of the beholder” ofwel “De Waarheid is aan de aanschouwer”. Waarheid is subjectief. Ik ken zelfs legio mensen die beweren dat er meerdere waarheden zijn. M.a.w. we bepalen zelf onze eigen waarheid. Maar dan moeten we wel verschillende visies, invalshoeken en meningen kunnen wegen.

Nog niet zo lang geleden sprak de gehele westerse wereld er schande van dat de Chinese overheid bepaalde wat de onderdanen mochten lezen op het internet en wat niet. Alle mensenrechten, burgerrechten en vrijheidsverklaringen werden erbij gehaald. SCHANDE!

Blijf met je fikken van de vrijheid van het internet af. Zeg nee tegen CENSUUR!

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona, ICT. Bookmark de permalink.