Ruzie over corona

Koud heb ik mijn laatste blogje geplaatst, waarin ik tegelijkertijd kritiek maar ook zeker lof uit over Flavio Pasquino toen ik struikelde over “Niet iedereen denkt hetzelfde over corona en dat leidt tot de nodige spanningen thuis“. Een meeslepend stuk, heel gevoelig en zo enorm herkenbaar. Respect wederom voor Flavio dat hij dit zo aan de orde brengt en zich daarvoor zo kwetsbaar opstelt.

Heel aandachtig heb ik geluisterd en hoopte dat ik antwoorden kon vinden hier iets aan te doen. Want ook ik heb hiermee te maken. Gelukkig niet in mijn relatie maar wel met vrienden. Ik heb vaak het idee dat men het niet WIL weten en er zich voor afsluit, met alle gevolgen van dien.

Dan komt het hoge woord eruit: “Ik wil het ook niet geloven. Eerst ben je bang voor het virus, dan ben je weer bang voor de maatregelen. ik ben nu eigenlijk banger voor de maatregelen dan voor het virus zelf en als ik met jou mee ga dan wordt ik weer heel bang voor de toekomst. Ik heb eigenlijk helemaal geen zin in dat bang gedoe dus ik probeer gewoon me daar een beetje voor af te sluiten en gewoon te leven.“.

Daar hoor ik herkenbare argumenten. Dit is niet de eerste keer. En ik begrijp het ook nog. Flavio vervolgt een stukje verder: “Dat kun je aftasten als je er in verdiept.” en dan komt het duidelijke antwoord: “Ja, dat ga ik dus niet doen.“.

Dan ben ik het kwijt. Op dat moment kan ik het niet meer volgen. Nee, je bent niet verplicht jezelf erin te verdiepen. Maar ga dan niet de mensen die zich er wel verdiepen in de weg lopen. Ik verwacht niet van je dat je weet waar het over hebt maar verzet je dan niet tegen mensen die wel weten waar ze het over hebben.

Zo vaak zeg ik zelf: “Lees het dan. Ik zet er de linkjes bij. Zoek het dan op. Er is geen complot en zeker geen theorie. Alles is aan de oppervlakte” en bijna even zo vaak hoor ik terug “NEE, ik ga dat allemaal niet lezen. Ik wil het allemaal niet weten.“. Maar je wel blijven verzetten als een “bruikbare idioot“? (bedankt Robert voor de uitdrukking). Kies dan ook geen partij en respecteer de mensen die zich wel uren, dagen, weken en inmiddels maanden in de materie verdiepen en steun de redelijke argumenten. Wat zal Flavio’s vrouw volgende jaar of het jaar erop zeggen? “Ich habe es nicht gewust“?

Respect voor Flavio en ga door met de goede strijd. Je doet heel goed werk.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , , . Bookmark de permalink.