Maatregelen-crisis: van repressie komt depressie

Avondklok. Vanavond wellicht een persconferentie waarin dit aangekondigd gaat worden. En wie dacht er dat het niet erger kon worden? Is dit het toppunt of staat ons nog meer te wachten? Gaan we uiteindelijk politieke tegenstanders opsluiten?

Maar eerst even de zin en onzin van een avondklok. Begrijpt iemand wat de zin hiervan is? Welk positief effect zou dit kunnen hebben op de verspreiding van een virus? Of is het weer een maatregel die ons gedrag moet beïnvloeden, zoals de mondkapjes?

Het lijkt erop dat niemand meer helder denkt. De politiek zeker niet. Het is totaal onbegrijpelijk dat dit wordt overwogen. Waar is het wetenschappelijk onderzoek dat een avondklok de verspreiding van een virus tegen gaat? Ontbreekt dat ook? Net zoals dat ontbreekt t.a.v. lockdowns en mondkapjes?

Afgelopen weekend had ik een gesprek met vrienden. De stelling die we neerlegden was: “kunnen de maatregelen nog erger?“. En meteen daar achter aan: “waar leg jij de grens?” oftewel “wanneer wordt jij ongehoorzaam?“. Nu is het zo dat het steeds mondjesmaat gaat. Steeds een klein stapje erbij. Denk er aan dat niemand je had geloofd als we in december 2019 hadden vertelt dat we zouden worden opgesloten in ons huis, 1,5 meter uit elkaar moesten blijven, mondkapjes moet dragen en er een avondklok zou worden ingesteld. Maar heel gelijkmatig, stapje voor stapje gaat de grote meerderheid er in mee. Elk stapje lijkt namelijk niet zo groot en best verteerbaar. Maar we moeten niet elk stapje bekijken. We moeten het geheel bekijken, wat er veranderd is in het afgelopen jaar. Die grote stap evalueren en kritisch kijken of dat wel kan; of dat het waard is. Stap uit de ballon waar je in zit en bekijk het gehele plaatje.

De schade is nu al enorm. Medisch, economisch en psychologisch. En de politiek en de media wil ons nog steeds laten geloven dat we in een “corona-crisis” zitten. Maar dit is geen corona-crisis; Dit is een MAATREGELEN-CRISIS !!! De maatregelen hebben een vééééél grotere impact als een virus ooit zou kunnen hebben. Dat is toch al voldoende aangetoond.

En dan hebben we het nog niet over de repressie. Elke dag komen er beelden voorbij van agenten die mensen te lijf gaan in beschermende pakken en helmen, met lange knuppels. Jonge mensen, oude mensen, rijke mensen, arme mensen. Slaan tot het bloed door de ogen stroomt. De krant bericht slechts dat er weer 2 “hulpverleners” gewond zijn geraakt bij het “handhaven van de orde”. 114 gearresteerd en tientallen burgers gewond, omdat ze gebruikmaken van een grondwettelijk recht te demonstreren. De propaganda-machine zou Goebbels jaloers gemaakt hebben …

Ik vraag me af wanneer het bij de “hulpverleners” zal indalen. Wanneer gaan zij zich realiseren waar ze mee bezig zijn? In Spanje gebeurde het al. Het kan ook hier. Want de toekomst die nu gecreëerd wordt, beste diender, is ook de toekomst van jouw nageslacht. Denk daar aan als je weer op pad gaat, je beschermende pak weer aandoet.

De (economische) depressie die er aan komt zal vele malen groter zijn als de depressie van 2008, waarschijnlijk in de orde van grootte van de grote depressie als gevolg van de beurskrach van 1929. Economen zijn daar eensgezind over. Maar niemand lijkt naar hen te luisteren. De maatregelen breiden alleen maar uit.

Waar is jouw grens? Wanneer wordt jij “ongehoorzaam”? Wanneer treed jouw Burgerlijke Ongehoorzaamheid in werking? Denk er bewust over na, NU. En denk in het gehele plaatje en niet in kleine enigszins verteerbare stapjes. Zet voor jezelf een grens en hou daar aan vast.

Ergens moet er een keerpunt komen en dat punt bepalen WIJ, de burgers, NIET DE POLITIEK!

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , , , . Bookmark de permalink.