Vaccin-apartheid

Het woord “apartheid” wordt steeds meer gebruikt in de discussie over de vaccin-segregatie. Beetje logisch omdat de vergelijking met de nazi-bezetting schijnbaar NOT-DONE is. Waarom is, mij in ieder geval, niet geheel duidelijk. De maatregelen waarvan onze overheid zich bediend zijn vele malen strenger als de maatregelen die de nazi’s instelden na de bezetting. Maar, zoals gezegd, dat mogen we niet vergelijken.

In plaats daarvan vergelijken we de huidige vaccin-segregatie maar met apartheid. Maar die vergelijking gaat compleet mank, naar mijn bescheiden mening. De apartheid had niets met een keuze te maken. Je “ras” of “kleur” is je gegeven bij geboorte en daar doe je niets meer aan. De huidige segregatie wordt gemaakt op basis van een keuze en dat maakt het compleet onvergelijkbaar. Je zou je af kunnen vragen wat de “gekleurde” mensen in Zuid-Afrika gedaan zouden hebben als je zich hadden kunnen laten vaccineren tegen “zwartheid”. Dat klinkt natuurlijk heel onwerkelijk: Kijk eens: een spuitje en nu ben je WIT. Vanaf nu mag je overal komen en heb je gelijke kansen in deze maatschappij.

Natuurlijk KAN dat niet en je afvragen of je dat dan zou doen is ook heel onwerkelijk maar probeer het eens; je staat namelijk NU voor exact dezelfde keuze. Hoeveel Zuid-Afrikanen zouden dat spuitje genomen hebben? Niet omdat ze zo graag wit wilden zijn maar puur omdat ze graag dezelfde rechten, vrijheid en gelijkheid wilden, zoals de blanken dat hadden.

Op dit moment maken heel veel mensen de keuze, om zich te laten inspuiten, puur omdat ze op vakantie willen, naar het voetballen willen, hun baan willen behouden, naar een evenement willen, etc, etc. Allemaal vrijheden die ons (onterecht) zijn afgenomen en die men terug wil. Maar is dat wel zo zuiver?

In plaats van de zaken zo te chargeren moeten we wellicht eens zaken op een rijtje gaan zetten: wil je leven in een maatschappij waar

  • gezonde mensen in quarantaine kunnen worden geplaatst,
  • je dagelijks moet “bewijzen” dat je “gezond” bent,
  • je beperkt wordt in je vrijheid als je niet meedoet aan experimentele gentherapie,
  • je, als ondernemer, moet optreden als “handhaver” van regels waar je niet achter staat
  • je geridiculiseerd wordt als je kritisch bent
  • je geboycot wordt als je het niet eens bent met de overheid
  • je je middelen van bestaan kan kwijtraken omdat je een andere mening hebt

Ik heb mijn keuze gemaakt, en jij? Heb je jezelf ook al afgevraagd hoe ver je wil gaan voor je principes?

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Corona met de tags , , , , . Bookmark de permalink.