UBO register

Het is weer zover. Nederland op zijn smalst; de bureaucratie op zijn breedst. Vandaag kreeg ik een schrijven van de KvK. Ik moet me verplicht registreren in het “UBO register“. Ik wil weten waarom en lees de brief aandachtig:

Doel van het UBO-register is dat mensen zich niet kunnen verhullen achter juridische entiteiten om bijvoorbeeld fraude te plegen, geld wit te wassen of terrorisme te financieren.

Oh, natuurlijk: “terrorisme“, gaat er altijd lekker in. Onze overheid is ons weer aan het “beschermen“. Ik lees verder:

Het UBO-register komt voort uit Europese regelgeving en is onderdeel van het Handelsregister.

Tja, ook dat verbaast me niet. Het komt weer uit Europa en wij (lees NL overheid) kunnen daar niks aan doen. Het is wel onderdeel van het Handelsregister. Prima, die hebben al mijn gegevens dus …. no worries, zou je denken. Gewoon een VOF met de 2 vennoten met naam en toenaam op het uittreksel KvK.

Wanneer uw organisatie vermeld staat in het UBO-register, is dat een positief signaal richting (potentiële) zakelijke opdrachtgevers of samenwerkingspartners.

Oh ja, natuurlijk. Dit is verzonnen om ons een plezier te doen. Zo zien wij, ondernemers, er “betrouwbaarder” uit en het is goed voor onze zaken. Direct meedoen toch?

Niet volledig of tijdig reageren kan vervelende consequenties opleveren. Dit wordt namelijk gezien als een economisch delict waarbij Bureau Economische Handhaving (BEH) handhavend optreedt. Dit kan leiden tot het opleggen van een bestuursrechtelijke boete en/of last onder dwangsom of het opmaken van proces-verbaal voor een strafrechtelijk traject.

Oh, het is niet echt een keuze. Gewoon gehoorzamen en anders … Misschien is het dan goed om die grote boeven bij die multinationals eens aan te pakken. Die Bobo’s die overal mee weg komen. Misschien komt er uit deze bureaucratie dan een keer iets goeds uit.

Is uw organisatie aan een gereglementeerde beurs genoteerd, of is zij een 100%-dochter van een organisatie waarvoor dat geldt? Dan hoeft u geen UBO’s in te schrijven.

Hahaha, nee dus. De GROTE boeven hoeven hier niet aan mee te doen. Die gaan natuurlijk gewoon vrijuit.

<SARCASME AAN> Is toch ook logisch. Die financieren geen terrorisme en die maken zich ZEKER niet schuldig aan witwassen <SARCASME UIT>.

OK, even kijken naar de consequenties: ik moet een boel gegevens achterlaten en een kleurenkopie ID. Maar kan iedereen dat opvragen dan? Effe checken; daarvoor moet ik naar de website van de KvK:

Afgeschermde persoonsgegevens zijn niet voor iedereen inzichtelijk

Oh, gelukkig. Dat moet dan toch wel weer geruststellen. Of … toch niet? Er zijn instellingen die WEL alles kunnen zien; de zogenaamde WTF (What The Fuck?) instellingen. Oh nee, sorry. Verkeerd gelezen; er staat “WWFT instellingen“. Even kijken wie dat zijn:

Het gaat hierbij onder meer om: banken, (beheerders van) beleggingsinstellingen, beleggingsondernemingen en financiëledienstverleners die bemiddelen in levensverzekeringen en financiëledienstverleners die gebruik maken van het Nationaal Regime (en daardoor als beleggingsonderneming kwalificeren).

WTF? Dus toch. De BANKEN! En zo’n beetje de gehele financiële dienstverlening.

<SARCASME AAN> Gelukkig is de laatste jaren gebleken dat dit wel betrouwbare instanties/mensen zijn <SARCASME UIT>.

Dus, even kort samengevat: Ik moet wederom een stapel gegevens achterlaten, onder het mom van mijn eigen bescherming, die de mensen die er om vragen allemaal al weten, om vervolgens inzichtelijk te maken aan ALLE financiële criminelen van de wereld.

Wanneer stopt deze totale onzin nou eens?

Dit bericht is geplaatst in ICT, Vrijheid met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.