CyberWAR

De laatste dagen gaat het steeds meer over de “CyberWAR“. De regering van Oekraïne zou “hackers” hebben opgeroepen om mee te “strijden” tegen Rusland. Honderdduizenden zouden hier al gevolg aan geven. Anonymous hackt de Russische Staatstelevisie. Vervolgens vind onze eigen AIVD dat “niet verstandig” (FTM). Vervolgens is men in Goede Morgen Nederland druk in gesprek hierover. De presentatrice verbaast zich over de bevoegdheden van de AIVD hieromtrent.

Het is cabaret van de bovenste plank. Ik lach me te barsten bij al die onzinberichten. Hoe digibeten de angst alleen maar aanwakkeren met totale BULLSHIT! Ik kan het niet eens nepnieuws noemen; daar is het werkelijk te DOM voor. De propaganda wordt almaar dommer en doorzichtiger. Maar wat is hier werkelijk aan de hand?

Tja, dat ligt, voor mij althans, behoorlijk voor de hand: “Inlichtingendiensten misbruiken Oekraïne-crisis aan om bevoegdheden uit te breiden“. Meer van hetzelfde dus.

Ik zal even wat realiteit geven vanuit het perspectief van een techneut die hier dagelijks mee bezig is. Ik zie dagelijks “aanvallen” voorbij komen in de vorm van portscans, login pogingen, (D)DOS pogingen, SYN attacks, etc, etc. Die komen voor 80% uit de VS. Soms uit China en die lopen enigszins op. Ik heb nog nooit iets kunnen terugvoeren naar Noord-Korea en Rusland is zelden betrokken. Vorige week kwamen er 3 opvallende voorbij: 1 uit de Oekraïne en 2 vanuit een Nederlands DataCenter waarbij het IP-block in bezit was van een Oekraïns bedrijf. Had ik te kritisch geschreven over Oekraïne?

De plaatjes die gebruikt worden zijn steeds huiveringwekkender.

Oeps … een NASA-like-operation-center die recht uit de film Wargames komt. De inhoud van de beeldschermen zijn wat aangepast 🙂 Maar dit staat gewoon op FOXNEWS!

En het komt natuurlijk allemaal uit die verschrikkelijke “schurkenstaten” zoals Noord-Korea, Rusland en wellicht uit een grot in Afghanistan …. toch? Als je dat gelooft kun je stoppen met lezen. Dan moet je sites gaan zoeken over bodemonderzoeken: In welk land kan ik het best mijn kop in het zand steken 🙂

Het “gevaar” op ons vrije internet komt van de andere kant. BigTech (Facebook, Google, ed.), Amerikaanse overheid (NSA) en de door hen ingehuurde bedrijven gespecialiseerd in psychologische oorlogsvoering, DataAnalyses en mindcontrol. De Netflix film “The Great Hack” legt het schitterend bloot. Het werkelijke gevaar is de propaganda die door de VS (en de rest van de “westerse wereld”) wordt verspreid en in jouw richting wordt gedirigeerd. De enige informatie die jij nog dient te krijgen is het narratief. Al het andere wordt onderdrukt of zelfs gecensureerd.

Wat kun jij doen? Lees gerust nog eens mijn blog van 12 september vorig jaar: Desinformatie, nepnieuws of censuur, dat is namelijk weer 1 op 1 van toepassing op de huidige situatie rondom de Oekraïne.

En laat je niet wegzetten als je kritisch wil zijn rondom de informatiestromen. Ook ik ben absoluut niet PRO Putin of PRO Rusland. Maar ik wil de verhalen horen van 2 zijden. Ik maak me boos als iedereen roept dat Rusland de “internationale rechtsorde” schendt terwijl de Oekraïne overduidelijk al 8 jaar het verdrag van Minsk schendt.

Ik maak me ongerust als Rusland waarschuwt informatie te hebben dat de Oekraïne van plan is hun eigen kerncentrale op te blazen terwijl de westerse media verhalen verspreiden dat Rusland de Oekraïnse kerncentrales aanvalt. Een ding is dan zeker: er ligt een “nieuw Tjernobyl” op de loer. En de media is er alleen maar mee bezig wie de schuld daarvan moet krijgen. Ik zou er liever mee bezig zijn het te voorkomen maar zolang beide zijden alleen maar de messen slijpen is dat ver weg.

Blijf kritisch en blijf vragen stellen. En tegen de journalisten wil ik nog eens zeggen: Je kunt beter kritisch zijn op onze oorlogszuchtige leiders als uitleggen waar je jodium kunt halen.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ICT, Oekraïne, Vrijheid met de tags , , , , . Bookmark de permalink.