Media VRIJHEID

Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat ik voor de titel van mijn blog de naam MediaVrijheid koos. Helaas zijn de eerste jaren van mijn blog verloren gegaan maar de naam is altijd gebleven. De naam stamt ook uit een tijd dat het voor velen niet zo doorzichtig en aannemelijk was dat onze “vrijheid van meningsuiting” meer en meer aan banden wordt gelegd. Wellicht heeft het ook een vlucht genomen tijdens het Cojona-debakel; of misschien hebben velen het toen pas opgemerkt.

Het woord complottheorie stamt al uit de 60’er jaren en is “verzonnen” door de CIA. Hiermee wilde men vooral de diverse theorieën omtrent de moord op JFK ridiculiseren. Hoewel dit fenomeen van belachelijk maken van een theorie, persoon of onderzoek al meer als 60 jaar bestaat heeft het de laatste jaren wel een extremere vorm aangenomen. Als je 20 jaar geleden twijfels had omtrent 9/11 werd je weliswaar uitgelachen maar het werd nooit eerder als een “gevaar” gezien.

Dat is de laatste jaren wel veranderd en de NCTV ziet het tegenwoordig zelfs als de meest ernstige dreiging. Gezonde kritiek op onze overheid wordt tegenwoordig afgeschilderd als Anti-overheidsextremisme en daarmee kan en wil men de oppositie de mond snoeren. Denk daarbij aan Mischa Kat, Willem Engel maar ook onze politici Thierry Baudet en Gideon van Meijeren. Inmiddels zijn ook de publieke omroepen aan de beurt.

Voor de derde keer krijgt ON!gehoord een boete en nu gaat het zelfs gepaard met een verzoek de omroep te “verbieden” of “op te heffen“. Ik heb het lijvige “Sanctie 3” rapport doorgenomen maar er is bijna niet doorheen te komen. Alles is zo enorm suggestief: Niet houden aan de journalistieke code, niet tot samenwerking bereid, onvoldoende hoor en wederhoor, etc, etc. Ik kan geen onjuistheden of manipulaties van berichten vinden. Daarover zegt de NPO ook:

De NPO heeft niet de taak uitzendingen inhoudelijk te beoordelen.

en verderop:

De NPO geeft geen inhoudelijke beoordeling van uitzendingen en reageert daarop dus niet.

Ik ben dan ook gestopt met zoeken naar de reden(en). Ze staan er niet in en die zullen ook niet duidelijk worden. Het is mij wel duidelijk geworden dat hier het woord “heksenjacht” op zijn plaats is. ON!gehoord laat een mening en geluid horen dat onze overheid onwelgevallig is. Dat wil men niet en dat moet en zal van de buis. DAT is censuur, zonder enige twijfel.

Het is me ook niet geheel duidelijk wat de intentie van deze sancties is. Wil men ON!gehoord echt weg hebben of is het vooral een signaal aan de andere omroepen: Blijf in het gareel! Anders is dit het gevolg.

MediaVRIJHEID! Nu meer dan ooit.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Vrijheid met de tags , , , . Bookmark de permalink.