Consensus over vapen

Het modewoord is tegenwoordig “consensus“. Overal hoor je het terug. Bij de WHO over cojona; bij de VN over Climate Change; zelfs de NATO landen zijn in consensus om Rusland maar te vernietigen. Het woord consensus lijkt op overeenstemming en zou eigenlijk synoniem moeten zijn. Maar als dat niet van bovenaf gecoördineerd wordt? Wat zegt de “wetenschap” dan?

Ik schreef al het een en ander over de wetenschap van roken en vapen. Ik heb al een aantal wetenschappelijke onderzoeken gelezen zoals een Belgisch onderzoek dat liet zien dat vapen een stuk (95%) gezonder was dan roken. In België zijn ze dan ook een stuk toleranter tegenover vaping. In Nederland niet. Hier wordt het gelijkgesteld met roken en inmiddels mag je overal waar een rookverbod geld ook niet meer vapen. Als je Google gebruikt krijg je in Nederland allerlei berichten over hoe slecht vapen is en zelfs dat het Trimbos instituut “alarm slaat“. Waarom? Ik begrijp het niet.

Ik was deze week, bij toeval, in gesprek met een verslavingsdeskundige werkzaam bij GGZ en het kwam natuurlijk ter sprake. Zij was heilig overtuigd van de ernst van vaping en ik vroeg haar waar deze kennis vandaan kwam. Precies wist ze het niet maar verwees eveneens naar het Trimbos instituut:

Opdrachtgevers, financiering en donaties

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en ZonMw zijn belangrijke opdrachtgevers. Maar ook ggz-instellingen, zorgverzekeraars, cliëntenorganisaties, de Nederlandse ggz, gemeentelijke overheden, Ministerie van Buitenlandse Zaken (MATRA), Senter, UNAIDS, Europese instanties en vele andere organisaties weten het Trimbos-instituut te vinden. (citaat website)

Juist ja: Claim van onafhankelijkheid maar financiering en opdrachtgevers zijn vrijwel allemaal overheid. Ook het RIVM strooit graag met “onderzoeken” van Trimbos.

Maar dit onderwerp wordt (nog) niet internationaal gecoördineerd, zo lijkt het. Want niet alleen in ons buurland denkt men er anders over; aan de andere kant van de Noordzee gaat het 180 graden om:

Ik vraag me werkelijk af hoe lang het nog duurt voordat de VN (WHO) dit wereldwijd gaat coördineren en een “consensusafkondigt 🙂 Kan niet lang meer duren.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Overheid, Vrijheid met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.