De dokwerker

dokwerkerVandaag wordt de februaristaking herdacht.

“Vrijwel direct na de aanvang van de bezetting, werd een begin gemaakt met het uitsluiten van joden uit de Nederlandse samenleving. Vanaf eind augustus 1940 mochten er geen joodse ambtenaren meer worden benoemd en in oktober van dat jaar volgde de Ariërverklaring, die door vrijwel alle ambtenaren werd ingevuld. Op 21 oktober kondigde de bezetter aan dat alle joodse ambtenaren moesten worden ontslagen. In januari 1941 werd joden de toegang tot bioscopen en theaters ontzegd en werd een aanmeldingsplicht van kracht. In september volgden de bordjes ‘Voor Joden Verboden’ in alle openbare gelegenheden.” (Bron).

JudenVerschrikkelijke geschiedenis. Gebeurtenissen die NOOIT meer mogen gebeuren, daar zijn we het allemaal over eens. Vanmorgen nog hoorde ik bij Vandaag-de-dag dhr. Jaap Hamburger van “Een ander joods geluid” wijze woorden spreken:

 

Zeer verhelderend en een fantastisch streven. Lovenswaardig. We moeten allemaal luisteren naar de boodschap die hier verteld wordt en wellicht massaal vanmiddag naar Amsterdam om hier bij stil te staan. Vooral de woorden “Ik probeer ook om een lijn te trekken naar het heden want de februaristaking ging TOEN over het buitensluiten en vervolgen van joden maar de boodschap die daar in besloten ligt is dat alle burgers gelijke rechten hebben; dat niemand zal worden buitengesloten en dat is een boodschap die ook in de huidige tijd misschien wel weer, opnieuw, heel erg actueel is, helaas.“.

Dat gaan we dan ook eens doen: een lijn trekken naar het heden:

Lidmaatschap Hells Angels en Satudarah reden voor ontslag? Is dat de “actualiteit die bedoeld wordt? Mensen hun baan en bestaansmogelijkheid ontnemen, louter en alleen omdat ze lid zijn van …? Herkenbaar?

NoColorsEen affiche op de deur van een kroeg. Gewoon hier in Nederland. Een bepaalde bevolkingsgroep is NIET welkom. Enkel en alleen omdat ze lid zijn van …? Herkenbaar?

En tenslotte komt er nog een verschijnsel uit Duitsland (toeval?) overwaaien:

Satudarah Duitsland verboden, Nederland wacht af. Misdaadverslaggever Leistra vindt dat Nederland te afwachtend is. “In Duitsland zit justitie er bovenop. Alleen in Nederland zijn ze iets minder scheutig op het verbod op een club. Het grondrecht op vereniging is hier redelijk heilig.“.

De lijn is ingezet. De sfeer wordt gecreëerd. Of moeten we zeggen “de propaganda is begonnen“? Zegt het maar … Vanmiddag naar Amsterdam om te luisteren?

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.