Geschiedenisles Oekraïne

  • Feit 1. In februari 2014 werd de Oekraïense regering omvergeworpen door een staatsgreep, die gelegaliseerd werd door de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking gecertificeerde verkiezingen). De president, Viktor Janoekovitsj, moest vluchten voor zijn leven.
  • Feit 2. De staatsgreep werd geïnitieerd door Amerikaanse functionarissen. Neoconservatieven zoals Victoria Nuland en John McCain steunden de protesten actief. Zoals bevestigd in een in het geheim opgenomen telefoongesprek had Nuland weken van tevoren de machtssamenstelling na de staatsgreep bepaald. Ze schepte op dat ze gedurende twee decennia $ 5 miljard aan deze campagne hadden uitgegeven. Nuland leidde de staatsgreep, maar vicepresident Biden had de algehele leiding. Vervolgens heeft de zoon van Joe Biden persoonlijk geprofiteerd van de staatsgreep.
  • Feit 3. De coupregering handelde onmiddellijk vijandig tegenover haar Russisch sprekende burgers, 30% van de Oekraïense bevolking. Op de eerste dag dat het nieuwe regime aan de macht was, zorgde het ervoor dat Russisch niet langer een officiële staatstaal was. Dit werd gevolgd door meer vijandige acties. Zoals gedocumenteerd in de video “Misdaden van de Euromaidan-nazi’s“, werd een konvooi bussen op weg naar de Krim aangevallen. In Odessa stierven meer dan dertig tegenstanders van de staatsgreep toen ze werden aangevallen en de vakbondshal in brand werd gestoken:
  • Feit 4. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er nazi-sympathisanten in West-Oekraïne toen de Duitsers de Sovjet-Unie binnenvielen. Dit element wordt vandaag de dag voortgezet in de vorm van Svoboda en andere extreemrechtse nationalistische partijen. De Oekraïense regering heeft zelfs wetgeving aangenomen die nazi-collaborateurs heldhaftig maakt en standbeelden ter ere van anti-nazi-patriotten verwijdert. De situatie werd vijf jaar geleden beschreven in een artikel “Neonazi’s en extreemrechts zijn in opmars in Oekraïne“. De auteur vroeg zich af waarom de VS dit steunt.
  • Feit 5. De afscheiding van de Krim, Donetsk en Loehansk is een direct gevolg van de staatsgreep van 2014. Op de Krim werd snel een referendum georganiseerd. Met een opkomst van 83% en 97% die voor stemde, besloten de Krim zich af te scheiden van Oekraïne en zich te herenigen met Rusland. De Krim maakte sinds 1783 deel uit van Rusland. Toen het bestuur van de Krim in 1954 werd overgedragen aan de Oekraïne, maakten ze allemaal deel uit van de Sovjet-Unie. Dit gebeurde zonder de bevolking te raadplegen. In de provincies Loehansk en Donetsk aan de grens met Rusland spreekt de meerderheid van de bevolking Russisch en stond niet vijandig tegenover Rusland. Het regime in Kiev was vijandig en voerde een beleid uit waar ze het fel mee oneens waren. In het voorjaar van 2014 verklaarden de Volksrepublieken Loehansk en Donetsk zich onafhankelijk van het regime in Kiev.
  • Feit 6. De akkoorden van Minsk van 2014 en 2015 werden ondertekend door Oekraïne, Oekraïense rebellen, Rusland en andere Europese autoriteiten. Ze waren bedoeld om het bloedvergieten in Oost-Oekraïne te stoppen en de territoriale integriteit van Oekraïne te behouden, terwijl ze een zekere mate van autonomie verleenden aan Loehansk en Donetsk. Dit is niet abnormaal; er zijn 17 autonome zones in Europa. Deze overeenkomsten werden later afgewezen door de regering in Kiev en Washington. Dit leidde tot het besluit van Rusland op 21 februari 2022 om de Volksrepublieken Donetsk (DPR) en Loehansk (LPR) te erkennen.

Maar is afscheiding illegaal volgens het internationaal recht? De VS en de NAVO hebben weinig geloofwaardigheid om zich tegen afscheiding te verzetten, aangezien ze het uiteenvallen van Joegoslavië, de afscheiding van Kosovo van Servië, de afscheiding van Zuid-Soedan van Soedan en de Koerdische afscheidingsinspanningen in Irak en Syrië, enz. hebben bevorderd.

De afscheiding van de Krim wordt gerechtvaardigd door zijn unieke geschiedenis en overweldigende steun onder de bevolking. De afscheiding van Loehansk en Donetsk kan worden gerechtvaardigd door de illegale staatsgreep van 2014 in Kiev. De Amerikaanse interventie, zowel openlijk als geheim, is een belangrijke drijfveer geweest voor de gebeurtenissen in Oekraïne. De VS is de belangrijkste aanstichter van het conflict.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Een sprookje uit het oosten

DOWNLOAD DIT BLOG ALS PDF BESTAND

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.