Een sprookje uit het oosten

Er was eens een jongen in het oosten die heel graag acteur wilde worden. Zijn ouders, van rijke (joodse) komaf, waren het daarmee echter niet eens en de jongen moest gaan studeren. Met frisse tegenzin ging hij naar de universiteit en deed daar jaren wat zijn ouders van hem vroegen. Hij studeerde af in de rechten maar deed er daarna eigenlijk niks mee. Hij bleef dromen van beroemdheid en geliefd zijn door het hele volk. Hij zette zijn zin door en werd acteur.

Op een dag kwam er een rol voorbij in de komedie-soap-serie “Dienaar van het volk“. Hij speelde daarin de rol van een buitenstaander die president werd van zijn land. De serie, en daarmee de jongen, werd razend populair in zijn land. Iedereen keek er naar en het volk leefde mee met zijn belevenissen en avonturen. Elke week zaten de mensen aan de buis gekluisterd.

Plotseling dacht de jongen dat hij ook wel echt president zou kunnen worden van zijn land. Hij speelde de rol tenslotte goed, naar tevredenheid van zijn volk en was immens populair. Echte politieke ideeën had hij niet maar hij dacht waarschijnlijk dat die niet echt nodig waren. Het enige idee was eigenlijk dat hij boeven wilde vangen en iedereen in vrede met elkaar wilde laten leven, zoals dat in een goed sprookje hoort. Hij stelde zich kandidaat en werd wonderwel gekozen. Meteen schreef hij verkiezingen uit voor het parlement en verzamelde hals-over-kop nog een stelletje acteurs om zich heen die daar maar moesten gaan zitten. Ook in het parlement kreeg hij zo een meerderheid.

Maar helaas is bovenstaande geen sprookje. Het is ook geen goed jongensboek. Het is het werkelijke verhaal van Volodymyr Zelensky , de huidige president van Oekraïne, sinds 2019.

Het boeven vangen lukte ook niet zo goed want hij bleek goed bevriend te zijn met een van de grootste boeven uit zijn land. Zijn droom om in vrede te leven met iedereen wilde ook niet lukken want in no time was de acteur de speelbal van een groot conflict waar alle landen zich mee bemoeiden. Hij sprak met de grote leiders van de wereld maar dat bleek slechts olie op het vuur. Zijn land was verwikkeld in een verschrikkelijk burgeroorlog en zijn buren maakten slim ge(mis)bruik van zijn aardige voorkomen, populariteit en vooral zijn politieke onkunde. Het sprookje lijkt niet te eindigen zoals andere sprookjes eindigen.

En ze leefden NIET lang en gelukkig.

Tja, daar zijn we nu aanbeland. De hele wereld lijkt er een mening over te hebben maar ik heb het idee dat we naar Jeff van Goede tijden, Slechte tijden zitten te kijken. Een redelijke soapacteur die het hoog in de bol krijgt en de hele wereld aan de rand van de afgrond gaat brengen.

Hoelang hollen we hier nog achteraan? Hoelang nemen we dit nog serieus? Of spelen hier andere krachten die slim misbruik van maken van de situatie? NATO, EU, WEF? Of all off the above? Ik heb geen idee meer maar er zijn theorieën te over. Ik ga me daar niet aan branden tot het feiten blijken te zijn maar dat gebeurd wellicht nog wel zoals met bijna alle “complottheorieën” in de laatste jaren. De “wappies” doorzien het doorgaans beter als onze “leiders”.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.