Wat beweegt Nederlandse Jihadstrijders?

NederlandseJihadstrijdersDe kranten staan er bol van en je kunt de TV niet aan zetten of je wordt ermee geconfronteerd: de wereldwijde Jihad. Je leest en hoort over de gevaren, over paspoort afnemen en eventueel bij terugkomst juridisch aanpakken. Maar vooral worden we allemaal bang gemaakt; bang voor een “gek” die getraind terug komt en onze maatschappij belaagd met aanslagen en propaganda. De angst regeert maar echte antwoorden krijgen we niet. Ja, de opsporingsbevoegdheden moeten ruimer worden maar dat begint flauw te worden. Bij elk probleem wordt dat het eerst geroepen, zelfs bij een ongeluk met een monstertruck.

JihadGezichtenMaar wat beweegt deze “strijders”? Waarom gaat een Nederlandse jongen naar een land om te strijden voor een islamitische staat? Waarom wil hij een staat stichten zonder democratie waar de Koran de wet is?

Heeft dat alleen maar met geloof te maken? Of zijn er mogelijk andere onderliggende gedachten en beweegredenen?

De geschiedenis is doorspekt met voorbeelden waar religie aan de oppervlakte de reden lijkt voor politieke strijd en zelfs gewelddadige strijd maar er hele andere redenen spelen. Is dat in dit geval ook?

Religie wordt door de eeuwen heen ge(mis)bruikt door heersers om de burger te onderdrukken. Ook wordt religie door heersers dankbaar gebruikt om zich te verantwoorden voor misstanden. Iedereen kent de voorbeelden van de Spaanse inquisitie en Hitler die met de bijbel in de hand vele miljoenen joden de dood injoeg. Maar had dat iets met religie te maken?

PausIn Nederland is men in de laatste decennia wat nuchterder geworden. De kerken stromen leeg en wie laat zich nog vertellen door de pastoor wat hij moet doen en laten?

De invloed van de Rooms Katholieke kerk in ons maatschappelijk klimaat is sterk afgenomen en eigenlijk nemen niet zoveel Nederlanders de invloed van de kerk op onze samenleving meer echt serieus.

We leven in een land dat best zonder religie kan en we creëren onze eigen waarheden en de wetenschap probeert alles te verklaren. Maar wat levert ons dat werkelijk op? Is dat de weg? Is dat de ultieme oplossing?

En is de democratie het juiste pad? In de middeleeuwen onderdrukten de heersers de bevolking en met de geestelijken aan hun zijde werd er geroofd en gestolen van de burgerij om zichzelf te verrijken. Is dat zoveel veranderd? Als je alle belastingen en accijnzen bij elkaar optelt mag je blij zijn als je 20 cent per verdiende euro aan jezelf mag houden. En dat gaat naar onze “democratisch” gekozen regering die er eerst zichzelf goed van laat betalen en vervolgens weet niemand precies waar al die miljarden heen gaan. De kranten staan voller met politieke en financiële “graaiers” dan met jihadisten en deze lijken niet echt aangepakt te worden.

PVDAJe “democratische” stem lijkt verloren te gaan in het steeds grijzer wordende Den Haag, niet alleen qua leeftijd maar vooral qua kleurloosheid. VVDHet rood van de PVDA wordt op hun website overstemt met liberaal blauw en de blauwe VVD voegt opvallend veel PVV-oranje toe op hun website. CDADe website van het CDA heeft vele tinten groen maar die hebben weer niets te maken met het groen van links.

Alles tezamen is het een grote grijze brij geworden en de verschillen zijn nauwelijks meer zichtbaar voor de gewone burger. Wat wel steeds duidelijker wordt is dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt en dat de Kamerleden en Ministers, die ruim een ton per jaar opstrijken,  steeds verder van de burger in de volkswijk af drijven die elke dag moeten vechten voor hun bestaan.

En in zo’n volkswijk woon ik. Midden tussen Marokkaanse gezinnen die amper kunnen bestaan. Waar werkeloosheid geen keuze maar feit is. Waar de vaders zich kapot werken als schoonmakers van slachthuizen en maar net genoeg mee naar huis nemen om het gezin in leven te houden. Waar de jongeren de keuze hebben tussen hetzelfde werk of niks. Eigenlijk hebben ze geen echte keuze want als Ahmed en Karel solliciteren wordt Karel aangenomen.

JihadGezichten2Zo verschrikkelijk ver weg van de “democratisch” gekozen grootverdieners in Den Haag. Zo verschrikkelijk ver weg van de “gelijke” kansen waar men het in de politiek over heeft. En dit is de voedingsbodem die jihadpredikers gebruiken om te werven. Deze jongens kun je wijs maken dat Mohamed een betere optie is als Rutte. Dat stenigen logischer is als humaan straffen. Dat de dood meer bied als een leven lang in een slachthuis. Woorden van de Imam klinken veel logischer als de woorden van de wijkagent. De kalasjnikovs in Syrie klinken dichterbij als de woorden van een Minister in Den Haag.

Wil je problemen oplossen moet het beginnen met begrijpen en respecteren. Met dichter bij elkaar komen. Maar zolang de afstand alleen maar groter wordt, worden de excessen ook alleen maar groter.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.