Oekraïne, Russische agressie of Amerikaans imperialisme?

De Nederlandse staatstelevisie NOS doet verslag van dat arme Oekraïne dat onder de voet wordt gelopen door die agressieve Putin. Hoe durft hij. Er moeten sancties komen, misschien wel militair ingrijpen. De woorden financiële crisis en corona pandemie vallen opvallend veel in dit “live verslag”. Even een stukje geschiedenisles:

In 1989 heft de DDR de Berlijnse muur op. In 1991 valt de Sovjet-Unie uiteen. De NAVO grens is dan al verschoven van de voormalige West-Duitse grens naar de voormalige Oost-Duitse grens. De NAVO beloofd Michail Gorbatsjov dat de NAVO niet verder naar het oosten zal uitbreiden (géén centimeter). In 1999 treden Polen, Tsjechië en Hongarije toe. 5 jaar later Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië, Slowakije en Slovenië.

In 2008 stelt de VS voor om de Oekraïne, samen met Georgië, toe te laten tot de NAVO. Dit wordt afgekeurd. Rusland wijst de NAVO meermaals op de beloftes (géén centimeter). Het antwoord is steeds: “Dat staat niet op papier“.

Ondertussen is het in Oekraïne bijna constant onrustig. Is er geen interne burgeroorlog dan dreigt deze wel. Er zijn vele protesten en machtswissels. De ene gesteund door Rusland, de ander door de VS. Sinds 2014 is er een VS (NATO & EU?) georiënteerde president aan de macht (als het pro Russisch is dan noemt de NOS het een “puppet-regiem“). Hoewel de protesten in de Oekraïne tegen de pro Russische regeringen altijd volop de aandacht krijgen is er vrijwel nooit aandacht voor de protesten tegen de pro VS regeringen.

De Krim, waar 60% Russen wonen, heeft er genoeg van. Democratisch scheiden ze zich af van de Oekraïne en omdat de Oekraïnse regering zich agressief opstelt roepen ze de hulp in van Rusland. Die laatste reageert daarop positief en levert troepen aan de Krim. Door de VS en het westen wordt dit steevast de “annexatie van de Krim“door Rusland genoemd.

In het oosten breken zich ook 2 staten af van de Oekraïne. De Oekraïnse regering probeert deze, met harde hand, de kop in te drukken en een burgeroorlog volgt. Pro Russische separatisten vechten daar tot op heden voor onafhankelijkheid van Oekraïne. In deze setting wordt MH17 neergeschoten. De VS geven eigenlijk direct Rusland de schuld. In het eindrapport van het onderzoek blijkt het een verouderde Sovjet boek-raket uit de 9M38 serie te zijn geweest, in gebruik bij de Oekraïnse luchtmacht.

In Nederland wordt in 2016 gestemd over de “Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne“. Het Nederlandse volk is bijzonder duidelijk en stemt het met ruim 61 procent weg. Onze regering besluit dit terzijde te schuiven omdat het “maar” een raadgevend referendum zou zijn geweest. Het is NIET bindend, aldus onze Premier Mark Rutte.

Eind vorig JAAR “lopen de spanningen op”, zoals dat zo mooi heet. De NATO (lees VS) sturen heel veel troepen naar de aanliggende landen, onder het mom van “oefeningen”. Vorige week nog worden er ruim 50 B52 bommenwerpers naar Oost-Europa gevlogen. De NATO (lees gerust weer VS) voeren de druk op. Het einddoel is inmiddels wel duidelijk. De VS wil het hevig verscheurde Oekraïne bij de NATO voegen (plan 2008).

Voor Putin is deze kwestie vergelijkbaar met de Cuba crisis voor JFK. Echter met één groot verschil: een groot deel van de Oekraïnse bevolking bestaat uit russen en is in significante mate Russisch gezind. De Russische seperatisten vragen dan ook herhaaldelijk om steun uit Moskou in hun strijd in het oosten.

Dus wat is hier nou aan de hand? Russische agressie of VS imperialisme? Wij (Nederland) hebben ons al verzet tegen een samenwerking met Oekraïne (61%!). De NATO wil ze er niet bij hebben. De noorderbuur Belarus (Wit Rusland) staat aan Russische kant en is het kruitvat in het zuiden ook meer dan beu. De Krim in het zuiden is duidelijk op Russische hand. Wat hebben wij (het westen) te zoeken in de Oekraïne? Of laten we ons weer voor de gek houden door leugens en propaganda uit de VS?

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne, Vrijheid met de tags , , , , . Bookmark de permalink.