Sigaar uit eigen doos

Onze geweldige meelevende overheid gaat ons tegemoet komen in de prijs van brandstof. Zo kopt RTL het nieuws: “Kabinet wil accijnzen en btw op energie tijdelijk verlagen“. Maar iedereen die een klein beetje kan rekenen weet dat dit natuurlijk een sigaar uit eigen doos is. De grote winnaar is natuurlijk de schatkist.

De prijs van benzine bestaat voor 65% uit heffingen van onze “gulle” overheid. 48% accijnzen en 17% btw. Simpel rekensommetje: als onze benzineprijs van 1,50 euro naar 2,00 euro gaat dan vloeit er 32 cent extra naar de schatkist. Dus als de meevoelende overheid daar 17 cent van terug geeft dan krijgen ze nog steeds 15 cent extra, op elke liter. Dat noemen we dus een sigaar uit eigen doos.

Begrijp je het nog? Nog een keer: als de benzine € 1,50 kost dan gaat er € 0,98 naar de overheid. Als de benzine € 2,00 kost dan schaven ze daar €1,30 vanaf. Nu willen ze ons € 0,17 tegemoetkomen maar dan romen ze nog steeds € 1,13 af. En het gaat niet bij 2 euro blijven, zoals we kunnen zien aan de pomp.

Het zal dus onze overheid werkelijk jeuken hoeveel de benzineprijs omhoog gaat zolang zij de grote winnaar zijn.

Blijf kritisch, blijf nadenken en FREE ENGEL!

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne met de tags , , , , . Bookmark de permalink.