Beste Louis

De dagen van 17 miljoen bondscoaches zijn weer aangebroken en, jawel, ik ben er één van. Als oud voetballer (op het laagste niveau) en oud jeugd-trainer meen ik er meer dan gemiddeld verstand van te hebben 🙂 , zoals zovelen waarschijnlijk. Ik wil je daarom mijn welgemeende advies niet onthouden:

Aangezien we een generatie top-verdedigers hebben moeten we daar ook maar gebruik van maken. Ik zou dus, als ik bondscoach was, alle vijf deze toppers opstellen. Daarvoor 2 spelers met creativiteit dus Blind en Frenkie. Ik hoor de mensen alweer roepen: Blind is een verdediger! Nee, Blind is een middenvelder van origine die achterin wel uit de voeten kan.

Met Pasveer heb je wellicht niet de beste lijnkeeper maar Nederland wil een 11e speler en daarin is hij wel de beste. Denk maar eens aan Jongbloed in ’74. Zoals Johan zei: “Als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.“. De snelheid die Daley (vermeend) te kort komt is geen probleem met Ake en de Ligt in zijn rug. Op deze manier kan hij doen waar hij echt goed in is: opbouwen. Maar ook als Virgil even, als een ouderwetse Danny Blind, meeloopt kunnen de Ligt en de Vrij knijpen of zelfs Frenkie of Blind inzakken. Je ziet dat de positie van Blind cruciaal is in deze visie.

Memphis is een “hangende spits” en tegelijkertijd ook een “nummer 10” om Bergwijn en Berghuis van steekpaasjes te voorzien. Geef Depay dan ook geen vastomlijnde taak mee. Geef hem de ruimte om te bewegen zodat zijn creativiteit het meest tot zijn recht komt. Maak ook niet de fout om Memphis er in de eerste wedstrijd langs te houden. Laat hem in zijn ritme komen en geef hem vertrouwen. Denk aan van Basten in ’88. Desnoods haal je hem eraf na een uur maar hij is BASIS, dat weten we allemaal. Johan zei ooit: “je stelt de beste spelers op en maakt daar een elftal van.“. Ik weet het Louis, jij ziet dat net even anders, maar nu gaat het om ons, het Nederlandse volk, dus zet je trots even aan de kant.

Dan krijgen we natuurlijk de tientallen analisten. Hoe noemen ze nou deze opstelling? 1-5-2-3 of 1-3-4-3. Misschien wel 1-4-4-2 met een ruit in de midden. Ze mogen het allemaal uitzoeken. Niks over zeggen en laat ze maar speculeren. Met deze opstelling kun je namelijk schakelen in al deze systemen, een kwestie van seconden.

Oh, voordat ik het vergeet: In de kwartfinale, tegen Argentinië, offer je simpelweg de Ligt op als bewaker van Messi. Ga met hem mee, al gaat ie pissen, zeiden we dan vroeger. Als Matthijs de hele wedstrijd tegen dat manneke aan gaat staan wil ik wel eens zien wat er uit komt.

Met de Vrij, van Dijk en Ake heb je kwaliteit genoeg om de rest van die blauw-witten in bedwang te houden. Natuurlijk zal de Ligt kapot zijn na een uur maar daar heb je Timber voor. Hoe het ook zij, Messi uitschakelen is de sleutel dus vergeet verdedigen in de zone.

Beste Louis, natuurlijk kun je mijn adviezen in de wind slaan. Geen probleem. Over 4 jaar hebben we weer een nieuwe kans. Maar of jij er dan bij bent?

Even geen sores maar VOETBAL!

Dit bericht is geplaatst in Sport met de tags , , , , . Bookmark de permalink.