Samen de weg delen met begrip en respect.

Weer een gekleurd artikel in de Telegraaf . “… de motorbende die een jong gezin aanviel …

Ik heb het filmpje wel 10 keer gezien maar kan er dat echt niet uithalen. Ook kan ik geen “jong gezin” waarnemen, of bedreiging en intimidatie. Wat ik zie is wat er in het filmpje te zien is met hooguit een kleine invulling (tussen haakjes) op basis van vele kilometers ervaring op de weg, in een vrachtwagen, personenauto maar vooral op de motor, best vaak in (grote) groepen:

Een grote groep motorrijders zijn samen onderweg. Overigens is dat een geweldige belevenis. 1 auto blijft stug tussen de massa rijden wat potentieel gevaarlijke situaties kan opleveren. 1 motorrijder gaat langs de auto rijden en geeft door het bestuurdersraampje aanwijzingen aan de automobilist (vaak een gewone aanwijzing zoals “ga even voorzichtig naar de rechter rijstrook“) . De automobilist reageert daar blijkbaar NIET op (en soms verschijnen daar vreemde tekens als middelvingers of wijsvingers naar het hoofd in de auto).

De motorrijder gaat voor de auto rijden en haalt de snelheid eruit. Niet hard remmen of een gevaarlijke situatie veroorzaken maar gewoon de vaart uit de auto halen om hem uit de groep te halen en hem achter de groep te positioneren.

De automobilist rijd hem duidelijk opzettelijk aan, blijkbaar niet van plan zich iets aan te trekken van aanwijzingen. DIT is een potentieel LEVENSGEVAARLIJKE ACTIE want als de motorrijders ten val komt is er geen ontwijken meer aan voor de auto. Die actie verbaast ogenschijnlijk vele aanwezige motorrijders die de aandacht hierop vestigen.

Daarop probeert men de auto tot stoppen te dwingen met steun van meerdere motorrijders. Nog steeds (respect voor geduld) is er geen geweld, bedreiging of intimidatie waar te nemen. Als de auto tot stilstand komt is er nog altijd geen spoor van geweld. (wellicht proberen motorrijders nog altijd een aantal aanwijzingen te geven).

Dan, ogenschijnlijk uit het niets, neemt de automobilist de beslissing de motorrijders aan te vallen. Met een grote (veilige) SUV rijd hij in op de (kwetsbare)  groep motorrijders. Zo te zien een zeer bewuste actie die niets te raden overlaat.

Dan is de gehele groep gealarmeerd en gaat een poging doen de automobilist te volgen en (blijkbaar) een punt af te wachten waar ze, zonder gevaar voor eigen leven, de auto tot stoppen kunnen dwingen. Onderweg is er slechts 1 motorrijder die het portier probeert te openen waarop de automobilist wederom meerdere motorrijders in levensgevaar brengt.

Ondanks alle insinuaties van de media over “motorbendes”, “outlaws” en andere onzin kan ik hier geen wapens waarnemen zoals knuppels, projectielen of misschien vuurwapens om de automobilist bewust uit te schakelen. (als je alle roddels omtrent “motorbendes” mag geloven heeft hier toch de helft een pistool bij en wordt de automobilist door het raampje professioneel uitgeschakeld ­čÖé┬á ) NIETS VAN DAT ALLES!.┬á De motorrijders gebruiken slechts wat ze hebben: de snelheid en acceleratie van de motoren.

Als de auto eindelijk tot stilstand komt probeert men een automobilist het “wapen” dat hij reeds meermaals heeft ingezet af te nemen, zijn auto. (dat dit met enkele rake klappen gepaard gaat begrijp ik inmiddels).

Deze automobilist LEEFT NOG, zoveel is duidelijk. In mijn beleving wederom een bewijs van geduld en gebrek aan kwade intenties van de motorrijders.

Waarom gebeurde dit? Let eens op de witte bus. Die wordt geen duimbreed in de weg gelegd. Ondanks de vele motoren kan hij ongestoord, welliswaar op de rechterbaan, zijn weg vervolgen.

Nogmaals, ik beschik over een zeer ruime ervaring op de weg. Met vrachtwagen, auto of motor rijd ik soms meer als 100.000 km per jaar. De kans dat je, als automobilist, een grote groep motorrijders tegenkomt is misschien een of een paar keer per jaar.

Lieve automobilist: als je dit meemaakt, geef hen een beetje ruimte. Het kost u waarschijnlijk maar een paar minuten uit uw leven.

– Volg aanwijzingen op. Deze kerels weten hoe het is om in een groep te rijden en geven deze aanwijzingen niet om u te pesten maar om een potentieel gevaarlijk situatie te voorkomen.

– Indien mogelijk, wacht even tot de groep voorbij is en ga er achter rijden, op gepaste afstand.

– Probeer niet uw auto tussen de motoren te “wringen”.

– Ook al heeft u haast, probeer deze motoren niet met hoge snelheid in te halen. Dat geeft schrikreacties van deze motorrijders en daardoor potentieel gevaarlijke situaties.

– Ook al vind u motorrijden niet leuk, laat a.u.b. uw blijk van ongenoegen achterwege. Hier heeft niemand iets aan.

Als u begrip toont en een beetje rekening houd met de motorrijders dan zult u merken dat ze hele bewuste, vriendelijke en vooral gezellige weggebruikers zijn. Ze zullen u verrassen met een bedankje, een duim omhoog en op zijn minst een vriendelijke groet.

We moeten de weg samen delen en als we dat met begrip en respect doen komt iedereen veilig thuis.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Samen de weg delen met begrip en respect.

 1. oeleboele schreef:

  Wederom een wel heel fijn stukkie makker !!!!!

 2. Appel schreef:

  Gevolgd door een gekleurd stukje..

  Ook ik ben motorrijder, vrachtwagenchauffeur en autorijder, maar dat maakt mij niet opeens een kenner van het gebeurde wat niet geheel is vast
  te stellen daar voor de wagen gaat rijden de beelden niet meer
  te stellen.
  Als je meer filmpjes op youtube gaat bekijken over het kudde gedrag van ‘motorrijders’
  en het haantjes gedrag wat dan naar voren komt… de een na de ander zie je op z’n muil gaan met belachelijke stunts.

  Ik kan me levendig inbeelden dat de persoon in de wagen zich bedreigd voelt, al dan niet geintimideerd. Je hoeft niet uit de weg te gaan als er een kudde
  neanderthalers zich aandient.
  Die malloot die opeens gaat remmen voor een wagen roept het zelf over zich af in plaats van zich bewust te zijn van z’n kwetsbaarheid gaat ie een suv
  uitdagen.
  En als je het dan krijgt word er gehuild..
  Vervolgens gaan z’n matties om de auto’s staan en komen er van verder nog wat aangesneld met een houdien die je alleen bij debiele voetbalsupporters ziet
  die zich richting ME begeven.
  Ik betreur het ten zeerste dat er gewonden zijn gevallen maar de agressors op motoren hebben dit zelf over zich af geroepen.

Reacties zijn gesloten.