Sociaal Kapitalisme

Er zijn zo van die avonden dat je over alles nadenkt. Als dan je beste vriend ook nog over de vloer komt ga je filosoferen over van alles en nog wat. Uiteindelijk kom je voorbij alle problemen die er heden ten dage spelen en zou je zo graag een oplossing willen vinden. Meestal is dat tevergeefs. Het is te complex. Er spelen te veel belangen. De ene oplossing is het probleem van de ander.

Vanavond ging het over het mislukte socialisme, het zegevierende kapitalisme met al haar graaiende excessen als nadeel, corruptie en ambtenaren-criminaliteit. Een idee schoot door mijn hoofd: wat als we het kapitalisme handhaven als basis maar simpelweg een maximum aan bezit bepalen? Stel dat we gewoon vastleggen dat een mens nooit meer als 10 miljoen mag bezitten? Alles wat een mens meer bezit gaat terug de maatschappij in.

We bannen de grote graaier uit. De man (lees bij elke man of hij in deze tekst ook “vrouw” of “zij”) die 1 miljard bezit maar nog steeds de 10 miljard na jaagt. We elimineren dat het overgrote deel van de rijkdom aan minder dan 1% van de mensheid blijft plakken.

De motiverende werking van het kapitalisme blijft. De man die ergens tussen de 30.000 en een ton verdient heeft nog steeds de ambitie om 2 ton te verdienen; om een miljoen of zelfs 3 miljoen te vergaren. Maar bij 10 is het plafond bereikt.

De slimme ondernemer zal nog steeds 50 miljoen beheren omdat hij het verdeeld over hemzelf, zijn vrouw en zijn 3 kinderen. Maar als hij niet meer is gaat “zijn” 10 gewoon naar de maatschappij; terug in de pot van ons allemaal. Erfbelasting is niet meer van toepassing. Komt uiteindelijk toch goed 🙂

De succesvolle ondernemer zal niet graag het “overschot” naar Den Haag brengen dus geeft hij het uit, schenkt het aan bijvoorbeeld goede doelen (want dat is aftrekbaar). De goede doelen varen er wel bij en de economie gaat weer rollen.

Vervolgens zorgen we dat alle ministers, staatssecretarissen, Kamerleden en top-ambtenaren de beschikking hebben over 10 miljoen. Je zal, naar alle waarschijnlijkheid, bijna alle corruptie uitbannen. Hij kan namelijk niks doen met extra geld. Elk jaar van trouwe dienst en goed functioneren mogen ze 1 miljoen houden. Na 10 jaar is het vermogen van hen. Als ze na 2 jaar de mist in gaan? Oprotten met je 2 miljoen en next. Geen gouden handdruk, geen extra beloning, niks.

De grote talenten, die we goed kunnen gebruiken in de politiek en de ambtenarij, vluchten niet meer naar het bedrijfsleven voor het grote geld. In publieke dienst kun je tenslotte hetzelfde bereiken. We blijven niet meer zitten met de “kneuzen” die het in het bedrijfsleven niet redden, zoals broer Lubbers zei over Ruud.

Ook de hoogste rechters krijgen 10 miljoen; dezelfde regeling als de top-ambtenaren. Elke rechter daaronder een paar miljoen minder zodat de kanton- of politie-rechter nog altijd over 1 miljoen kan beschikken. De ambitie blijft maar de corruptie zal sterk dalen.

 

Hoe gaan we het noemen? Ik stel voor “Sociaal Kapitalisme”. De beweging heet SKP. Met die 2 woorden weet ook niemand of we in het linkse of rechtse spectrum thuis horen.

Och, dromen mag toch? Of niet?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.