Drama in Deurne

Je kunt de krant niet openslaan, de TV niet aanzetten en je browser niet starten zonder over de berichtgeving van de roofoverval op de juwelier Goldies te Deurne te struikelen. Werkelijk iedereen vind er iets van en gaat dit ongebreideld verspreiden. Maar wat brengt ons dat?

Wat ik zie is toegenomen haat; boze mensen die hun boosheid niet op roofovervallers richten maar op een hele bevolkingsgroep. Leuzen als “ons land uit” en de Wilders papegaai “minder, minder, minder …” liegen er niet om. Het gaat hier niet om gerechtigheid; het gaat niet om het straffen of voorkomen van overvallen. Allang niet meer.

Ik kijk er weer eens met een ander oog naar namelijk hoe gaat onze overheid hier mee om. Want dat er een crisis uit volgt moge duidelijk zijn.

De Politie produceerde een meer dan opvallende vrachtwagen en een even zo indrukwekkend aantal agenten ter plekke. Zogenaamd om alles, elk detail, vast te leggen en te onderzoeken.

Maar dan, nog voordat deze indrukwekkende macht verdwenen is uit het straatbeeld van Deurne komt de Politie, het OM en de Burgemeester gezamenlijk in beeld: Zo’n beetje de eerste woorden maar zeker de belangrijkste waren: “wij gaan uit van noodweer.“.

Nog nooit heb ik het OM, arm in arm met de Politie en de Burgemeester zo snel een onderzoek zien afronden. Altijd wordt er “we sluiten niets uit” geroepen maar in dit geval is er een snelheidsrecord gevestigd. Noodweer … De juwelier en zijn vrouw zijn op vrije voet gesteld. De rechter zal ze waarschijnlijk toch niet veroordelen, aldus het OM.

Daar begint bij mij de schoen te wringen: Niet alleen de snelheid maar wederom gaat het OM op de stoel van de rechter zitten. Ja, ik weet dat het OM het recht heeft om een case die ze niet goed in schatten te seponeren. Maar of dat slim is bij een high-profile-case als deze, dat waag ik te betwijfelen.

Het OM zou er goed aan doen om deze zaak en al hun bevindingen aan te brengen bij de rechter; vervolgen dus. Als dan inderdaad de rechter oordeelt dat het noodweer is dan is de acceptatie in Nederland ook vele malen groter.

Maar dat zal nog niet zo simpel zijn. Het Nederlands Rechtssysteem is namelijk redelijk eenvoudig: WIE EIST BEWIJST! Het is in dit geval een koud kunstje voor het OM om te bewijzen dat dit echtpaar 2 mensen heeft doodgeschoten. Vervolgens moet het echtpaar gaan bewijzen dat zij uit noodweer gehandeld hebben. De bewijslast ligt dan bij hen.

Ik ben het dan ook wel eens met de tekst op dit spandoek: Het “Nederlands Rechtssyteem FAALT.” Daar is ook niks mis mee. Want wat gaat er allemaal mis? Ik probeer me even voor te stellen dat een vrouw 2 “overvallers” (verdachten!) neer schiet, nee DOOD schiet, om dan vervolgens rustig de auto te pakken en op en neer naar huis te rijden om haar dochter op te halen. Waarom? “Kom eens kijken meid: 2 dooie buitenlanders!“.

Ook heb ik begrepen dat er 2 vuurwapens zijn aangetroffen. Tevens heb ik begrepen dat de filmbeelden de juwelier en zijn vrouw beiden met een vuurwapen laten zien. Ben ik nou de enige die in deze lezing een inconsistentie ziet? Hadden die “smerige roofovervallers” een zakmes dan?

Dan hoor ik iets over bivakmutsen. Ook hoor ik dat de winkel voorzien is van een “sluis”. TOET! TOET! RINKEL! RINKEL! Horen jullie geen alarmbellen?

Dan mis ik nog wat relevante info. Hoe vaak is er geschoten? De hulzen zijn allang geteld! Toch? Waarom houd het OM deze info achter? Als er 24 hulzen geteld zijn dan is voor mij het toch een stuk duidelijker. 3 stuks spreken in het voordeel van het echtpaar.

Maar wat me het meest verontrust is de massa’s boze mensen. Het is weer haat alom en niet alleen tegen roofovervallers. Begrijp me goed, ik heb geen medelijden met een gewapende roofovervaller die de dood vind door toedoen van een hardwerkende juwelier en zijn vrouw die hun eigen leven en bezit beschermen. Maar is dat wat er gebeurd is? Weten we dat zeker BINNEN 24 uur?

En zeg eerlijk, zijn alle Marokkanen direct medeplichtig? ………………. Denk na!

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.