Onze “Rechtstaat”.

just-logoGisteren en vandaag de ochtend in de Rechtbank doorgebracht uit interesse voor de 2 voorlopige voorziening aanvragen tegen het beleid van de Gemeentes met betrekking tot motordagen. Vooraf al met beide Advocaten contact gehad en onze insteek, stukken en vonnis van vorig jaar overlegd. Beide advocaten zagen ook mogelijkheden. Mijn persoonlijke advies was om de juridische insteek te kiezen (gebrek aan wettelijk fundament), wat door Peter Huijbregts, de advocaat van DCA Motorcycles zeer duidelijk werd gedaan. Advocate Joyce van Koesveld koos voor een meer morele insteek t.b.v. de Harleydag Valkenswaard.

Zowel gisteren (HDdag Valkenswaard) als vandaag (DCA Motorcycles Helmond) begon de Rechter,  mr H.M.H. de Koning, met een opvallend betoog: “Indien u in deze procedure Outlaw Motor Gangs hoort dan worden daarmee de Motor Clubs bedoeld. We zullen ons daarom maar beperken tot de uitdrukking Motor Clubs.“. Ik vond dit een zeer vooringenomen statement. Hij had net zo goed kunnen zeggen “als we motorclubs zeggen bedoelen we gangs of bendes” en wellicht heeft hij het ook zo bedoeld. In ieder geval was de toon gezet en was ik niet meer overtuigd van de onpartijdigheid van deze Rechter.

PeterZoals gezegd koos Peter Huijbregts voor de juridische insteek: er is geen enkele wettelijke basis voor de beslissing van de Gemeente. Voor “angst voor verstoring openbare orde” is geen enkel aanknopingspunt te vinden in het dossier. Ook in het “geheime” gedeelte van het advies van de Politie, wat alleen door Gemeente en Rechter mocht worden ingezien, kan onmogelijk iets tastbaars staan. De vertegenwoordiger van de Gemeente ging er wel op in maar veel meer als keiharde leugens over de situatie van de motorscene kwamen er niet uit. Ik vond het storend dat de Rechter niet door de duidelijke leugens heen prikte en dit gewoon toe liet.

Zéér opvallend was dat er een rapportage van de Politie op het laatste moment werd ingebracht gedateerd 16 april (gisteren!). Hoe is het mogelijk dat een stuk dat gisteren, wellicht NA de zitting van de HDdag Valkenswaard, nog op de dag van de zitting wordt ingebracht. Een hoe kan een beslissing van de Gemeente vorige week beïnvloed zijn door een rapportage van de Politie van gisteren. Ik vond het protest van de Advocaat dan ook zeer terecht maar de Rechter schoof het terzijde.

In tegenstelling tot de zitting van HDdag Valkenswaard deed de Rechter nu wel direct uitspraak: Het verzoek tot voorlopige voorziening werd toegewezen. M.a.w. de Paasshow van DCA Motorcycles gaat door. Het positieve van de mondelinge motivering van de DCAuitspraak was “Algemene verdachtmakingen zijn niet voldoende. Een dreiging moet specifieker gemotiveerd worden.“. Dat klonk postief en daar sluit ik me ook bij aan. Maar de Rechter vervolgde: “.. tevens vind ik het niet aangetoond dat deze kleinschalige Paasshow een aanzuigende werking zal hebben op de MotorClubs.“. Daar voelde ik nattigheid m.b.t. de uitspraak die nog moest volgen t.a.v. HDdag Valkenswaard. De woorden klonken als dubbele motivering om wel een streep door de HDdag Valkenswaard te trekken.

We waren blij met de uitspraak maar ik voelde dat de uitspraak van Valkenswaard niet zo gunstig zou zijn. Corry, organisatie Valkenswaard, vroeg me of deze uitspraak een positieve invloed zou hebben op hun zaak. Ik moest haar antwoorden dat ik daar bang voor was. Vooraan in de middag bleek dat ik niet ver naast zat: de voorlopige voorziening, aangevraagd door de organisatie HDdag Valkenswaard, werd afgewezen. In de korte telefonische motivatie bleek de “geheime” informatie van de Politie de doorslag te geven. De uitgebreide motivatie volgt volgende week.

PolitieIk blijf het een zeer dubieuze uitspraak vinden. Er is geen enkele aanwijzing te vinden dat er omstandigheden zijn waardoor de openbare orde op de HDdag Valkenswaard in het geding zouden komen. Er is tijdens de zitting NIETS gepresenteerd waardoor het aannemelijk is dat er ook maar iets zou kunnen gebeuren. Niets, niets niets! Maar dan is er die “GEHEIME INFORMATIE” van de Politie. Die de Rechter wel mag inzien maar de burger niet. Die de Gemeente hoog inschat en nu blijkbaar de Rechter ook. Geheime informatie …. waarover? Wat? van WIE?

De volgende stap richting Politiestaat is gezet. Ook de Politie heeft geleerd, wellicht van onze rechtszaak vorig jaar mei. Als je motiveert dan kun je je daarop verweren. Als je niet motiveert en je redenen GEHEIM classificeert, dan KAN de burger zich niet verweren. En als ik de leugens van de Gemeente die niet als geheim zijn geclassificeerd hoor dan kan ik wel raden, nee concluderen, dat het “geheime rapport” ook gelogen is.

Vandaag heeft de leugen gewonnen maar tegen OM, Justitie, Politie en de Rechtbank wil ik dit nog kwijt: “eerlijkheid duurt het langst“. Ik ben geduldig …

Poliegt

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.