Vrijheid geef je door.

vrijheid5 mei 2014, Bevrijdingsdag. Overal wordt gevierd en zelf sta ik ook op het punt om naar Breda te gaan en gezellig naar de muziek te luisteren en deel te nemen aan het feest. Heerlijk op de motor, in het zonnetje. Dat is namelijk mijn persoonlijke ultieme gevoel van vrijheid. De wind in mijn gezicht, de geur van de omgeving, de paardekrachten tussen mijn benen onder controle met een handomdraai. Mijn vrijheid vier ik vooral als ik rij op mijn motor.

Vrijheid, voor iedereen. Vrijheid om te doen wat je wil. De vrijheid om die vrijheid ook in te vullen op de wijze die je zelf kiest.

Gisteren was ik nog aanwezig bij de dodenherdenking in Breda. Veel respect voor degene die de hoogste prijs hebben betaald voor die vrijheid. Voor die vrijheid die we nu vieren.

Met aandacht luisterde ik naar de burgemeester. Hij sprak over het thema: VRIJHEID GEEF JE DOOR. Ik was het met hem eens. Vrijheid geef je door. Maar vrijheid moet je ook bewaken en blijvend toetsen. Vragen stellen als onze vrijheid wordt belaagd. Als onze vrijheid door anderen aan banden wordt gelegd.

Het was deze zelfde burgemeester die de grootste Harleydag van Nederland een halt toe riep. Die verbood om langer, met je motor, elkaar te ontmoeten onder het genot van muziek en een drankje, net zoals we dat vandaag doen op alle bevrijdingsvieringen.

Peter-NoordanusOok moest ik denken aan de burgemeester van Tilburg die deze week heel Nederland verbaasde door te melden dat je in het centrum van Tilburg niet langer de kleren van je eigen keuze mag dragen. Ook moest ik denken aan de 2 agenten die me gisteren staande hielden omdat ik bij “dat soort” hoor.

Vrijheid is ook de vrijheid om te lezen, te denken en zelf te beoordelen wat hier in Nederland gaande is. Maak gebruik van die vrijheid: DENK NA.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid is niet gratis . Vrijheid is er niet altijd.

Vrijheid moet je doorgeven. Vrijheid moet je bewaken. Vrijheid moet je ter discussie stellen, elke dag weer. Vrijheid is van iedereen! Van elke Nederlander, Marokkaan, Turk, Surinamer, Antilliaan of welke afkomst ook. Voor elk beroep of je nu ambtenaar, bouwvakker, advocaat of politieagent bent. Voor elk geloof, of je nu christen, moslim of boeddhist bent. Voor elke levensovertuiging. Voor elke vereniging of club. Ook voor de MotorClubs in Nederland.

Vrijheid is er voor JOU en voor MIJ!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.