Politiestaat

Volgens velen gaan we in ras tempo richting politiestaat; volgens sommigen zijn we daar al aanbeland. Ik laat jullie zelf oordelen aan de hand van voorbeelden.

Deze week bereikte mij weer zo’n voorbeeld: Een rechter spreekt: “Tussen partijen staat vast dat verbalisant [agent A] de neus van arrestant met zijn knie heeft geraakt waardoor deze is gebroken, terwijl laatstgenoemde met de armen op de rug geboeid werd opgehouden in een politiecel. Vaststaat dat in die cel op het moment van het voorval, naast arrestant , in totaal drie verbalisanten aanwezig waren.“.

Ik vraag me oprecht af: WAT moet deze rechter nog meer weten? Wat WIL je nog meer weten? Is dit niet meer als duidelijk genoeg? Blijkbaar niet want verderop staat te lezen: “(de rechtbank) bepaalt dat de getuigen zullen worden gehoord“.

Verderop staat te lezen: “De door de politie gestelde ongelukkige samenloop van omstandigheden is de volgende: Arrestant stond op het moment van het voorval voorovergebogen; zijn bovenlichaam ten opzichte van zijn benen in een hoek van 90 graden. Op het moment dat [agent A] , die zich aan de rechterzijde van arrestant bevond, zijn knie omhoog bewoog in de richting van het linker bovenbeen van arrestant om de attentietik te geven, deed arrestant in de gebogen houding waarin hij nog steeds stond plotseling een kleine pas naar achteren en draaide hij naar [agent A] toe. Daarbij belandde de knie van [agent A] onbedoeld op het gezicht van arrestant.

Ik verzin het niet, het staat zo in het dictum. Dit is blijkbaar wat politie-agenten opschrijven en waarvan zij verwachten dat wij dit geloven. Of toch op zijn minst de rechtspraak.

Het verraste mij overigens niet te lezen dat er diverse camerabeelden niet voorhanden waren, om diverse redenen.

Natuurlijk maakt (ook) de politie fouten. Natuurlijk gaat de politie af en toe buiten haar boekje.

Maar ik verwijt het de rechtspraak dat hier niet tegen wordt opgetreden. Dat verbalisanten altijd maar weer op hun blauwe ogen geloofd worden.

Rechtspraak

Crimesite

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.