Ruk naar rechts.

Het is zomer 2004 als Frits Bolkestein een aantal VVD prominenten bij elkaar roept voor overleg. Hij vind dat zijn geliefde VVD een fikse ruk naar rechts moet maken en heeft daar ideeën over, ook al gaat dat ten koste van het liberale gedachtegoed. Hij is niet alleen een door Friedrich Hayek geïnspireerde NeoLiberalist maar rechts intrigeert hem al langer. Het zit hem nog dwars dat zijn tegenstand tegen Turkije in de EU niet op meer steun kon rekenen en het politieke klimaat ( post 9/11 ) is er rijp voor. Hij heeft er lang over nagedacht hoe een en ander gerealiseerd moet worden zonder dat de VVD daar teveel schade van ondervind in de publieke opinie. Vanavond gaat hij zijn plannen uiteen zetten.

Wat we geleerd hebben van Pim is dat Nederland rijp is voor een rechtse regering. Maar nu Pim er niet meer is hebben we niets meer aan de rechtse kant van ons. We worden zelfs al af en toe van extreem-rechtse ideeën beticht en dat willen we niet binnen de VVD. Wat we dus nodig hebben is een partij rechts van ons, zeg maar extreem rechts, als een soort bliksemafleider, zodat wij aanzienlijk naar rechts kunnen opschuiven zonder dat heel Nederland over ons heen valt. Over Pim hadden we weinig of geen controle dus ik stel voor dat we zelf een initiatief nemen. Iemand van ons die de kar trekt en waar we in contact mee blijven, controle over houden.“.

Wie had je in gedachte Frits? Ayaan Hirsi Ali?

Het profiel is prima. Etnische achtergrond maar toch een anti-islamitisch gedachtegoed. Komt onze anti-Turkije campagne goed uit. Ik vraag me echter af of we ze kunnen vertrouwen en hoe lang ze nog te handhaven is in de tweede kamer. Misschien moeten we aan Geert denken. Hoewel wat verder weg heeft hij ook de etnische achtergrond en de rechtse (witte) gedachte. Hij kan nog net voor een “bounty” doorgaan. ( bruin van buiten maar wit aan de binnenkant ). Hij zou zich af kunnen splitsen van de VVD en zijn eigen “Groep Wilders” vormen rondom zijn eigen stoel in de tweede kamer. In een later stadium kan hij zijn eigen partij  vormen maar er moet een duidelijke link blijven met ons. Ik zou bijvoorbeeld de 2 V’s en het woord Vrijheid in de naam van de nieuwe partij laten. Dat voelt goed voor onze rechtse leden en is in een later stadium weer goed samen te voegen. Ook zou een soort “gedoog-partij” mogelijk zijn als we niet aan de vereiste stemmen komen bij de verkiezingen. Extra zetels als steun voor het kabinet zonder dat ze erbij zitten in de kabinetsvergaderingen. Klinkt te mooi om waar te zijn.”. 

Denk er maar eens over. Alles is mogelijk en wij houden de controle. Als iedereen het ermee eens is nodig ik Geert eens uit en leg hem onze ideeën voor. Hij kan, als reden voor de afscheiding, de Turkse kwestie nog eens aanhalen; lijkt me leuk, hahaha.”.

De rest is geschiedenis. En het heeft gewerkt. De VVD is niet alleen een stabiele regeringspartij maar rechtser als de Centrumpartij en de paginagrote advertentie van Rutte doet Janmaat in zijn gloriedagen verbleken. En het einde is nog lang niet in zicht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.