Bill Gates – Deel 1

De meest besproken man van de laatste tijd, misschien wel aller tijden. Maar wie is deze man? Er zijn ongelooflijk veel misvattingen over hem. Briljant software ontwikkelaar en groot filantroop zijn er een paar van, overigens beide beweringen zijn heel erg twijfelachtig. Verder de laatste 20 jaar, volgens Forbes de meeste jaren, de rijkste man van de wereld.

Ik kijk niet alleen naar hem met het oog op de huidige crisis maar ben tevens al 30 jaar werkzaam in de IT. In deze branche kun je moeilijk om hem en zijn MicroSchoft heen en geloof me, geprobeerd wordt het. Tot aan overheden toe. Ik begin daarom maar eens aan een tweeluik over vooral MIJN ervaringen met Gates / MS.

Een enorme misvatting is wel dat Bill Gates een briljant software ontwikkelaar was. Eigenlijk heeft ie nauwelijks iets zelf ontwikkeld. Hij blufte zich binnen bij de producent van Altair en leverde daarvoor een BASIC-interpreter. Microsoft was geboren.

Een andere grote misvatting is dat hij DOS heeft geschreven / ontwikkeld. Toen hij de kans kreeg om bij IBM binnen te komen met een Operating System (OS) eigende hij zich, voor een prikkie, QDOS (Quick and Dirty Operating System) toe. De D van “Dirty” is ironisch genoeg altijd gebleven. Voor IBM noemde hij het PC-DOS en zelf bracht ie MS-DOS op de markt.

Dus gepikt van een ander, op kosten van IBM hier en daar aangepast, en vervolgens onder eigen naam op de markt gebracht. Dit zou Microschoft miljarden opleveren.

Eigenlijk vanaf de eerste Windows versies waren plagiaat (diefstal?) zaken aan de orde van de dag. MicroSchoft was zo vaak in de rechtbanken te vinden dat je je afvraagt hoe ze dat overleefd hebben. Apple, Netscape, Norton, McAfee, Novell zijn maar een paar namen van bedrijven die MS beschuldigden van plagiaat (nogmaals, mooi woord voor diefstal) en oneerlijke concurrentie. Hieronder volgen 3 voorbeelden die ik zelf heb meegemaakt en die MicroSchoft tekenen, in mijn optiek:

Eind 90’er jaren installeerden we op verzoek van een klant MS Office op de werkstations; gewoon vanaf een door Microsoft uitgebrachte en verkochte InstallatieCD. De, op alle werkstations geïnstalleerde, McAfee Virusscanner sloeg alarm. In een WORD-macro, afkomstig van de CD, bleek een virus te zitten. Dit virus infecteerde in een mum van tijd ALLE WORD documenten op de PC en in het netwerk. Microsoft dreigde McAfee met een rechtszaak en 2 updates van McAfee verder was de waarschuwing weg. Het virus echter niet. Het vermeende FAX-macro bleef andere WORD documenten infecteren.

Eveneens in de 90’er jaren had Novell het grootste aandeel in de Server-OS-markt. Ruim 90% van alle servers bij bedrijven was geïnstalleerd met Novell Netware. Vanaf Novell Netware 3.11 (1991) was Novell niet meer weg te denken in de bedrijfs ICT, tenminste zo dachten we.

Toen MS zijn pijlen ook op de Server-markt richtte gebeurde dat wederom met zeer discutabele methodes. Keer op keer bemerkte we dat, na een update van Microsoft Windows (95 en 98) de communicatie spaak liep met de Novell Server(s) in het bedrijf. Telkens moest Novell in recordtijd een update schrijven voor de clients.

Maar het toppunt maakte ik mee met onze stagelopers: 4 van hen werden latere werknemers en kwamen van het Koning Willem 1 College in ‘s-Hertogenbosch. Hun kennis van Novell en Linux was verbazend laag maar daarentegen wisten ze alles te vertellen over Microsoft. Op een diploma-uitreiking van een van deze jongens trok ik de stoute schoenen aan en vroeg waarom. Het antwoord was even simpel als onthutsend: Microsoft had een compleet leslokaal (bouw, apparatuur en inrichting) gesponsord aan de school. Voorwaarde was echter wel dat in dit lokaal géén les gegeven mocht worden in Novell en/of Linux. Een hele generatie niveau 4 netwerkbeheerders betrad dus volledig MS-minded de arbeidsmarkt. Ik was verbouwereerd. Dit is geen gezonde concurrentie. Dit is monopolisme. Ik vond en vind het ook schandalig dat een school hier aan mee werkt(e).

Al bijna 20 jaar verschijnen er berichten van overheden die Microsoft wantrouwen. Niet alleen om financiële redenen maar ook omdat men niet precies weet wat Windows precies deed en wat mogelijk (technisch) de invloed kan zijn op diezelfde overheid. De Duitse overheid ging zelfs zo ver dat gedreigd werd alle MS-werkstations te vervangen door Linux-based stations als men geen inzage kreeg in de broncode van Windows. Het was even groot nieuws maar het verdween ook net zo snel weer uit het nieuws. Welke deal MS sloot met de Duitse overheid is, tot op heden, onbekend.

Persoonlijk heb ik ooit aan een project gewerkt waar onderzocht werd hoeveel en wat MS Windows verstuurd vanaf een werkstation naar Microsoft. We onderzochten dit door alle netwerk-pakketten op te vangen (tcpdump) met een bridge en te analyseren (Wireshark) tijdens een (gratis) update van Windows 7 naar Windows 10. Het was onthutsend. De upload-stroom leek maar niet op te houden. En dit houd ook niet op. Er zijn diverse methodes om Windows 10 een stukje dicht te zetten maar telkens blijkt, na een update, dat er weer opnieuw een heleboel richting Microsoft wordt gecommuniceerd.

Je kunt dit overigens zelf eenvoudig controleren door, op Windows 10, het softwarepakket NetMaster te installeren. Is 30 dagen gratis.

Bill Gates was (is) geen briljant software ontwikkelaar. Hij is een briljant verkoper, politicus, lobbyist, spindoctor en vooral monopolist. Hij gebruikt(e) Microsoft al 30 jaar, niet alleen om zichzelf te verrijken, maar vooral om invloed uit te oefenen; op het bedrijfsleven en op overheden. Niemand weet eigenlijk precies hoever dit ging / gaat maar het moge duidelijk zijn als je closed-(geheime)source bezit waarmee bijna ieder bedrijf en overheid werkt dat de mogelijkheden onbeperkt zijn. Het valt me op dat men deze verwijten wel geuit heeft naar Google (android) maar over MS is daarover veel minder bekend.

En deze man is nu de spil van een wereldwijde crisis … maar daarover de volgende keer meer in deel 2.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.


Dit bericht is geplaatst in Corona, ICT met de tags , , . Bookmark de permalink.