Inflatiegrafiek

Wat er gaande is wordt steeds duidelijker. Het geld speelt de belangrijkste rol. En met geld bedoel ik de geldontwaarding, de inflatie. Eigenlijk is het een nog veel te vriendelijk woord: to inflate ofwel opblazen klinkt positief. Net of het meer wordt. Maar dat is het natuurlijk niet. Het lijkt meer op “opblazen” in de zin van C-4.

Mark Rutte ligt weer eens onder vuur vanwege de totaal onbenullige opmerkingen die hij maakt over de economie en de inflatie. Maar of het dommigheid is of dat het bewust is om de malaise in een stroomversnelling te krijgen, daar kun je over discussiëren. Financieel experts verklaren hem, in ieder geval voor gek.

Maar de voorstelling van zaken stoort mij nog wel het meest. Grafieken die een totaal ander beeld geven van de werkelijkheid bijvoorbeeld. Als men het over de inflatie van de laatste 60 jaar heeft dan laat men graag de volgende grafiek zien:

Die ziet er helemaal niet zo dramatisch uit, zou je zeggen. Inflatie, per jaar, in procenten. Maar als je eerlijk bent moet je niet in jaarlijkse percentages analyseren maar in totalen:

Dat is SCHRIKKEN, of niet? Maar DIT is de werkelijke inflatie in mijn korte leven. Een totale inflatie van 660%. Waarom laat men het niet op deze manier zien? Omdat dit een eerlijk beeld geeft van wat er gaande is: een geldontwaarding van 660% in de afgelopen 60 jaar ofwel 11% per jaar. Vreemd toch want in het bovenste grafiekje komt de inflatie niet één keer bij de 11%.

Maar ja, er zijn misleidingen, leugens en statistieken …

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.