Groene BULLSHIT to-the-test – vervolg

Ik heb jullie beloofd af-en-toe een update te sturen over mijn bevindingen met mijn zonnepanelen. Ze liggen er nu ruim 2 maanden en ik nader de 300 kwh opbrengst dus dacht ik, waarom niet op deze zondag-morgen.

Een tijdje terug zat ik een youtube filmpje te kijken over zonnepanelen en daar had men het over 5 redenen waarom je daar aan begint. De vijfde was “gewoon omdat je het leuk vind” en dat is bij mij wel de voornaamste reden, heb ik gemerkt. Ik heb er domweg lol in; de installatie maar ook de aftermath. Gewoon een beetje de techniek in de gaten houden.

Laten we beginnen met de software. Vanmorgen gaf die aan dat ik inmiddels bijna 298 kwh heb binnengehaald in de afgelopen 2 maanden. Natuurlijk leg ik daarlangs mijn eigen meting en ontdek dan helaas dat de software wat optimistischer is dan de conventionele meters. Daar heb ik het principe “dubbel meten is zeker weten” dus twijfel ik geen moment aan de werkelijke opbrengst. Daar zit dan toch zo’n slordige 10% verschil in. Of dit met het marketing aspect van de software te maken heeft of de “normale” 10% verlies van het systeem wordt mij nog niet helemaal duidelijk maar feit is dat er een behoorlijke afwijking is in de meting.

Al met al heeft het me direct een slordige 90 euro bespaart dus daarvan uitgaande zou ik deze installatie wel eens in twee jaar terugverdient kunnen hebben. Natuurlijk ervan uitgaande dat ik het gemiddelde van 4,5 kwh per dag kan handhaven maar dat zal niet helemaal realistisch zijn.

Maar langs de meters speciaal voor de zonnepanelen heb ik meer meters en die houd ik ook (dubbel) al een tijdje bij. Daar komt uit dat ik sinds 6 april ruim 10 kwh per dag minder verbruik. Dat is meer dan het dubbele! Dit verschil is technisch niet te verklaren. Dus moet ik de conclusie trekken dat de zonnepanelen ook een psychologisch effect hebben. En dat klopt ook wel een beetje natuurlijk. Ik ben ook praktischer gaan kijken naar de stroomverbruikers. Ik heb een server uitgezet die niet perse noodzakelijk is, ik heb een tweetal elektrische ontvochtigers vervangen door vochtvreters van de Action, ik heb de toercaravan van het net afgekoppeld (ook zonnepaneeltje), enz, enz.

Ik ben dus meer bewust naar mijn eigen stroomverbruik gaan kijken en dat is een aspect dat ik behoorlijk onderschat had. Het is natuurlijk een logisch gevolg: Je volgt de techniek die je een besparing moet opleveren dus kijk je automatisch naar je verbruik. En ondanks dat ik een echte “klimaat-optimist” ben kan dat natuurlijk ook geen kwaad. Niet in de laatste plaats voor je eigen portemonnee. Maar ik wil ook even benoemen dat het een goed gevoel geeft dat hetzelfde zonnetje, dat momenteel mijn woning zodanig verwarmt dat de airco constant aan staat, deze noodzakelijke koeling ook mede betaald.

Misschien moet ik het volgende blogje over dit onderwerp maar “Groene TECHNIEK to-the-test” i.p.v. BS gaan noemen. Niet in de laatste plaats omdat ik snel geconcludeerd heb dat we, inclusief het bewuster gebruik, de installatie misschien wel binnen één jaar hebben terugverdient.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange met de tags , , , , . Bookmark de permalink.