Groene TECHNIEK to-the-test

In navolging op mijn blogs van 9 april en 11 juni vorig jaar weer even een update. Vandaag passeer ik de magische 1000 kwh in iets meer dan een jaar. Om precies te zijn: op 11 april, wat ongeveer een jaar is, stond de meter op 911 kwh. Als ik dat met 30 cent vermenigvuldig kom ik aan een opbrengst van € 273.30. Dat zou betekenen dat ik mijn installatie in 4 jaar kan terug verdienen, mits alles heel blijft. Zover ik kan meten vangt de opbrengst in ieder geval het gebruik van de airco in de zomer op en dat is al prima resultaat. Verder heeft het geen onderhoud nodig want de panelen regenen netjes schoon.

Zoals ik op 11 juni al even opmerkte wijkt de meting van AP-Systems wel behoorlijk af. Vandaag op de analoge meter 1000 kwh terwijl de digitale meter 1008 aanwijst. Dat verschil van 0,8 % is misschien te verklaren doordat de digitale meter niet terug draait als de stroom (een klein beetje) de andere kant op gaat maar gewoon optelt. 4 kwh op een jaar voor het functioneren van 2 micro-omvormers is verklaarbaar en acceptabel. De software in de ECU-B echter geeft 1100 kwh aan en dat is wel veel. Volgens AP-Systems heb ik dus 10% meer opbrengst als in werkelijkheid en dat vind ik niet acceptabel. Waarom? Ik heb nog geen idee maar heb het voorgelegd aan de vakman.

Al met al heb ik geen spijt van de investering en natuurlijk vooral omdat ik het gewoon leuk vind om hier mee bezig te zijn.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

P.s.: De vakman Harold Halewijn, het slimme huis, antwoord op mijn vraag:

Vermoedelijk meet de APS de DC opbrengst van de panelen. De omzettingsverschillen worden dan niet gerapporteerd. Een gemiddelde omvormer heeft een rendement van 94-97%, dus dat verklaart al een stukje. Daarnaast kabel verliezen en geoorloofde afwijkingen van meters van 2-3% en je bent er.

Dit bericht is geplaatst in ClimateChange met de tags , , , , . Bookmark de permalink.