Bureaucratie

Vandaag was weer zo’n dag. Ik noem het de zwarte bladzijdes van onze overheid. Bureaucratie ten top en blijkbaar moeten we dat maar normaal vinden. Maar het is niet normaal. We moeten ook stoppen, massaal om dit normaal te vinden. De ambtenaar werkt voor ons en wij zijn er niet om in de houding te springen voor de ambtenaar. Wanneer dringt dat nou eens door? Maar afijn, het hele verhaal:

Er moet nogal wat geregeld worden als een van je ouders is heengegaan. Zeker als het de langstlevende is. Ik had de papierwinkel op me genomen. Daar moet je even induiken en dan ontdek je ook nog eens wat. Wisten jullie dat, volgens Nederlandse wetgeving, je nog 2 maanden huur moet betalen NADAT je overleden bent? Welke idioot heeft dat nou weer verzonnen? En sterker: Welke idioten (in de Tweede Kamer) hebben dat ooit goedgekeurd? Zitten er huisjesmelkers in de Tweede Kamer? Ik ging ervan uit dat alle overeenkomsten van rechtswege eindigen bij het overlijden van een persoon. Dan is een der contractanten er toch simpelweg niet meer. Hoe kan een overeenkomst dan nog blijven bestaan? Maar blijkbaar kan dat dus …

Om wat formaliteiten te regelen moeten we een akte bij de rechtbank halen. Alle benodigde formulieren ingevuld, alles erbij wat ze nodig hebben verder. Nog even bellen met de rechtbank voor de zekerheid:

Heb ik dan zo alles compleet?

Ja hoor. Geen probleem.

In Helmond is al even geen Kantongerecht meer. Het zal dus naar Eindhoven moeten, neem ik aan?

Nee meneer, helaas. De balie in Eindhoven kan dit niet afwikkelen. U moet hiervoor naar Den Bosch.

Nou ja. Dat is wel een ritje van 100 km op en neer maar dan heb ik wel meteen de akte.

Dat is waar meneer. Succes meneer.

Dat had ik namelijk gelezen op de website Rechtspraak.nl : “Bij sommige rechtbanken wordt de akte daarna direct aan de balie opgemaakt.“. Den Bosch is een flinke rechtbank dus ging ik er vanuit maar toch fijn dat men dat nog even bevestigd.

Ik plan dan maar een ritje met de motor om het nuttige met het aangename te combineren. Het zonnetje schijnt vandaag weer tenminste. Aangekomen bij het Palieskwartier staan er weer 3 V’tjes en 4 politieagenten nadrukkelijk mij aan te gapen. Ik maak mijn zakken leeg en leg de documenten en alle losse zaken in de bak.

Doet u uw vestje ook even uit?

Waarom?

Daar zit ijzer aan …

Zo goed?

Doet u uw trui ook maar even uit. Daar zitten ook (beschermende) stukken in.

Mijn broek ook?

Nee, die mag u aanhouden.

PIIEEEP! schreewt het poortje en een autoritair V’tje komt op me af, gewapend met een handscanner. Hij tast mijn hele lichaam af om uit te komen bij mijn bretels die mijn motorbroek ophouden.

Als ik die af doe valt mijn broek op mijn enkels. Ik heb je gewaarschuwd.

Dat hoeft niet meneer. Houd U die maar aan.

Nog visiteren?

Nee meneer. Niet zo flauw doen hoor.

Flauw? Wie doet er hier flauw? Jullie doen net of dit normaal is maar dit is niet normaal. En we moeten dat ook niet normaal gaan vinden. Ik kom hier voor wat documenten en wordt behandeld als Ridouan Taghi. Niet iedereen die hier komt is crimineel!

Daar kunnen wij niks aan doen meneer. Als u daar klachten over heeft moet u niet bij ons zijn. Wij voeren alleen maar uit.

Juist ja, befehl ist befehl natuurlijk. Maar zolang als mensen zoals jij maar blijven uitvoeren komen we nooit hier vanaf. Dan breid die belachelijke angstcultuur alleen maar uit.

Maar er kan hier binnen van alles gebeuren meneer. U moest eens weten.

Jaja, we kunnen ook elk moment van de dag in onze broek schijten. Lopen we daarom allemaal met een luier om?

Ik heb mijn kleding weer aangedaan en mijn spulletjes weer in mijn zakken. Ik kies ervoor om weg te lopen. Deze regelneuker is immers niet voor rede vatbaar.

Bij de balie is het gelukkig rustig. Ik ben meteen aan de beurt. Een lieflijke dame voert alles zorgvuldig in op haar systeem. Elk formulier wordt nauwlettend gecontroleerd en ingetikt. Elk kopie ID wordt zorgvuldig gecontroleerd en aan het formulier vastgeniet. Na een tiental minuten wordt ik naar de pinautomaat verwezen. Vervolgens loopt ze naar de printer en overhandigd mij een A4’tje (recu) met een pinbon er aan vastgeniet. Ze geniet klaarblijkelijk van de hele papierwinkel. Dan kijkt ze me aapachtig aan:

Verder nog iets meneer?

Ja, de akte graag. Daar kwam ik voor.

Die wordt naar u opgestuurd.

Maar die kunt u toch meteen meegeven? Dat staat op de site.

Dat doen wij nooit meneer. Wij sturen die altijd op.

Maar ik ben speciaal hierheen gekomen om die akte mee te nemen. Anders had ik het ook per post kunnen doen.

Daar kan ik niks aan doen meneer.

Dat kunt u wel maar u kiest ervoor om het niet te doen. Dat is iets heel anders.

Deze ingave moet nog door een 2e persoon gecontroleerd worden en dat gebeurt een dezer dagen. Ik kan dat niet alleen.

Maar er zitten hier 4 personen om mensen te helpen en er is maar één klant binnen. Laat een van je collega’s de ingave controleren en druk de akte af.

Nee meneer, zoals gezegd, die komt per post. Zo doen wij dat altijd.

Niet volgens de website en de bode die ik gesproken heb over de telefoon.

Anders nog iets meneer?

Wanneer kan ik de akte verwachten?

Zoals gezegd. Die wordt een dezer dagen behandeld, afgedrukt en opgestuurd. U krijgt die vanzelf binnen.

Dat lukt deze week dus niet meer?

Het is dinsdag vandaag dus misschien wel maar ik zou er niet op rekenen.

Volgende week, als de post komt, is de maand alweer om. Ik heb die akte nodig.

Op de akte komt de datum van vandaag meneer.

Wederom blijkt het totaal zinloos. Ook deze ambtenaar doet wat ZIJ wil en niet wat de burger wil. Klantvriendelijkheid? Ver te zoeken. Begrip? Helemaal niks. Er is nog geen “gecondoleerd” uitgekomen.

Ik weet het, ik val in herhaling maar wanneer vertelt iemand deze ambtenaar eens dat zij voor de burger werkt en dat de burger niet voor haar in de houding moet springen. Dit is niet normaal en we moeten dit ook niet normaal gaan vinden. Dan zijn we ergens verkeerd afgeslagen. We hebben een overheid nodig die voor ons zorgt en geen overheid die alleen maar commandeert.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in ICT, Uncategorized met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.