Wat is belangrijk?

Ik kan niet slapen. Een avondje NPO maakt me kwaad. Misschien daarover later meer maar ik wil, en moet, mijn gedachte verzetten om mijn boosheid kwijt te raken. Ik denk terug aan mijn kwadrant. Een wijsheid die ik jaren geleden heb geleerd. Ik moet daar zelf maar weer eens meer naar leven. Ik moet zelf mijn keuzes van het moment weer eens wat beter gaan afwegen.

In feite zijn alle zaken in je leven globaal op te delen in 4 delen: Dringend en belangrijk, niet dringend maar wel belangrijk, dringend maar niet belangrijk en tenslotte niet dringend en niet belangrijk. Eigenlijk moet je, telkens als er iets gebeurd, dit kwadrant voor je ogen houden en een beslissing nemen.

Er is weinig discussie over dringend en belangrijk. Een simpel voorbeeld: Je kind is betrokken bij een verkeersongeval en is/wordt vervoerd naar het ziekenhuis. Je laat alles vallen wat je onder handen hebt. Je wil zo snel mogelijk bij je kind zijn. Je moet er heen.

Ook over niet dringend en niet belangrijk zal er weinig twijfel zijn. ‘s Avonds, op je bank, lekker onderuit naar het kastje turen. Het is niet belangrijk en al helemaal niet dringend. Bij alles wat er gebeurt zul je waarschijnlijk de TV uitzetten en in beweging komen. Niks gemist en anders even de rode knop indrukken op je afstandsbediening.

Maar je leven is een constant gevecht tussen 2 delen in het kwadrant: Niet dringend maar wel belangrijk en zaken die dringend binnenkomen maar eigenlijk niet belangrijk zijn. Simpel voorbeeld? Je bent, vooraan in de avond, vlak na het eten, met je kind een spelletje aan het spelen en de telefoon gaat over.

Wat doe je? Samenzijn met je kind is bijzonder belangrijk. Het is heel teleurstellend voor een kind als de ouder plotseling wegloopt en de telefoon opneemt. Maar toch zullen 9 van de 10 mensen de telefoon oppakken. Waarom? Als het echt belangrijk is bellen ze wel terug hoor.

Natuurlijk zijn er legio voorbeelden maar ik denk dat het duidelijk is. Realiseer je elke keer welke beslissing je maakt. Anders is het resultaat dat je geleefd wordt door ogenschijnlijk dringende zaken die je belangrijke bezigheden naar de achtergrond drukken. Ben jezelf ervan bewust.

Ik moet mezelf er regelmatig aan herinneren. Zo ook vanavond.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

DOWNLOAD DIT BLOG ALS PDF BESTAND

Dit bericht is geplaatst in Vrijheid met de tags , , , , . Bookmark de permalink.