Wolven en schapen

Ik hou van voetbal. Ik wil genieten van het hoge niveau van voetbal tussen landenteams. Ik hou van Oranje deze dagen. Ik ben even een echte nationalist, zoals door dit toernooi, en eigenlijk alle sporten waar de nationaliteit van belang is, ook gepropageerd wordt. Het is OK om voor je land te zijn. Het is prima dat je geniet van de rivaliteit tussen landen. Zo lijkt het althans totdat je de ideologische en politieke invloeden weer herkend.

De UEFA laat alleen vlaggen van beide landen toe die tegen elkaar spelen; alle andere vlaggen zijn uit den boze. Behalve natuurlijk de regenboogvlag. Die mag overal getoond worden. De Allianz Arena is geheel regenboog en snel blijkt dat lang niet iedereen daar blij mee is. De bedoelde inclusiviteit is exclusiviteit geworden.

Rusland mag niet meedoen. Omdat ze in oorlog zijn? NEE, dat is het niet want Oekraïne is welkom. Ook Israël, wat helemaal niet in Europa ligt, mocht meedoen aan de voorronden maar wisten zich niet te plaatsten. Aan oorlog ligt het dus duidelijk niet. Het ligt blijkbaar aan voorkeuren. Politiek of ideologisch?

Waarom mag Libanon eigenlijk niet meedoen? Ligt dichter bij Europa en is ook een voormalig Europese kolonie. Of Syrië, Jordanië? Het lijkt erop dat er geen logisch toelatingsbeleid is. Het moet dus wel een ideologisch voorkeursbeleid zijn. Van wie eigenlijk?

Ook de nieuwsberichten zijn beïnvloed door voorkeur. Alle fans van alle landen gedragen zich keurig; zelfs de Engelsen en de Polen. Alleen de Serviërs misdragen zich en zijn asociale hooligans. Walgelijk! Of … speelt er iets anders. Is Servië een beetje pro-Russisch? Geen lid van de EU? Is Servië enigszins anti-NAVO? En dan de berichtgeving:

Gelsenkirchen: Engelse hooligans hebben Serviërs aangevallen die zich bij een café in de binnenstad hadden verzameld. Zeven relschoppers uit Servië zijn opgepakt.

Oeps … zelfs de Duitse politie heeft dus blijkbaar een voorkeur. Daar gaat de inclusiviteit. We mogen allemaal voor ons landje zijn, vlagen dragen, volksliederen zingen en ja, een beetje nationalistisch zijn. Dat is prima. Als het maar niet voor Servië is, of Rusland, of zelfs Turkije …

Want dat vind ik wel het grootste schandaal van deze EK: UEFA schorst Demiral vanwege wolvengroet, speelt niet tegen Oranje. Ja, wegens een “wolvengroet”, je hoort het goed. Dat moet wel heel erg zijn. Waar staat dat eigenlijk voor?

Merih Demiral is een trotse Turkse verdediger. Zijn 2 doelpunten tegen Oostenrijk in de achtste finale waren bepalend. Hij stemt in zijn thuisland op de MHP , een volledig legitieme regeringspartij in Turkije die de huidige President Erdoğan formeel steunen in een Nationale Alliantie.

Vergelijk de partij maar met Front National in Frankrijk, Vlaams belang in België en de PVV in Nederland. Eigen land eerst, zullen we maar zeggen. Maar de pers noemt het natuurlijk direct “Extreem-Rechts” en zelfs “Nationaal-Socialistisch” met een dikke knipoog naar de NAZI’s.

Het is een kwestie van voorkeur want de Oekraïners mogen ongestraft hun steun aan de Svoboda betuigen, geen enkel probleem!

All-Oekraïense Unie “Svoboda” is een extreemrechtse nationalistische Oekraïense politieke partij, door sommigen ook gekenschetst als fascistisch of neonazistisch, ook wel “Vrijheidspartij” genoemd in Nederlandstalige media. Bron Wikipedia.

Het maakt me misselijk dat mijn favoriete sport voetbal inmiddels ook vergiftigd is door ideologische en politieke invloeden en propaganda maar we lijken er allemaal weer achteraan te hollen, als makke schaapjes.

Blijf kritisch, blijf nadenken en blijf VRIJ.

Dit bericht is geplaatst in Oekraïne, Sport met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.