Snijden in eigen vlees

Weer eens een interessant stuk gevonden: “Digitalisering overheid heeft ook risico’s“. Nu is Alex Brenninkmeijer, onze nationale ombudsman, wel meer ongezouten in zijn uitlatingen maar nu maakt ie me echt trots.

Allereerst vind ik de opmerking “Snijden in eigen vlees” een van de meest misselijkmakende opmerkingen die de politiek kan uiten. EIGEN vlees? Daar is niks EIGEN bij. Dat is van ONS! Bezuinigen betekent dat WIJ allemaal minder hoeven bij te dragen aan dit ongelooflijk lomp-grote ambtenaren-apparaat en dat is goed voor ONS, de belastingbetaler. Maar om dan te spreken van eigen vlees is werkelijk te gek; ver van de realiteit.

Nog een prachtige anekdote: “En gaat er iets mis, dan kunnen mensen vermalen raken in de goedbedoelde systemen waar geen mens van vlees en bloed meer tussenkomt.“. Hiep hiep hoera; eindelijk iemand die het snapt …

Alles wordt “standaard”; schaapjes; een kleur; een vorm. En als je afwijkt dan gaat het gehele systeem over de rooie. Dan “past” het niet meer en zijn de gevolgen niet te overzien.

Zelf heb ik weer eens mee mogen maken: het GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) snapt er niets van als je werkt voor een Nederlandse werkgever maar een tijdje leeft op je vrachtwagen. Gewoon in een grote luxe cabine op en neer naar Portugal en maar een paar daagjes per maand in Nederland. Motor achterop de semi-dieplader en genieten maar.  Waarom zou je dan een huis er op na houden van ruim 1000 euro in de maand? Je hebt een postbus, E-mail en zelfs een fax. Je werkgever betaald gewoon je loonbelasting dus een en ander is geregeld, zou je denken.

Nou, omdat het GBA daar geen raad mee weet: daar is geen oplossing voor. Inschrijven is NIET mogelijk, met alle gevolgen van dien: Je zorgverzekering zet de zaak gewoon stil. De belasting kan je, zogenaamd, niet vinden hoewel je loonbelasting toch elke maand netjes binnendruppelt. Je AOW opbouw stopt terwijl je toch netjes een component van je loonbelasting afdraagt ten behoeve hiervan. De belasting legt je gewoon aanslagen op met 0 loonheffing, terwijl ze zelf andere cijfers hebben, maar kan die vervolgens dus nergens heen sturen. Ze weten tenslotte niet waar je bent 🙂 Als gevolg van die blunders van de fiscus stuurt de SVB (Sociale VerzekeringsBank) je brieven waarin ze je “schuldig nalatig verklaren“; dat klinkt zelfs crimineel! En dat alles omdat het GBA geen “hokje” voor je heeft; geen regeltje op hun formulieren voor jouw werkelijke situatie.

Gevolg is dat je weer maanden werk hebt met de puinhopen die onze overheid bouwt. Want hoe het ook werkelijk is, de overheid weet als geen ander hoe ze HUN probleem JOUW probleem kunnen maken.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.