Weer Harley-dagen afgelast.

Het gaat maar door …. wederom 2 schitterende evenementen afgelast. Nadat we een paar weken geleden hoorden dat de Harley-dag Helmond geen doorgaan kon vinden door bemoeienis van de Burgemeester volgen nu de Harley-dag Valkenswaard en als klap op de vuurpijl de HDC Liberator beurs in Aarle-Rixtel.

De Harley-dag in Valkenswaard is er al weer een paar jaar. Op het schitterende plein in het midden van Valkenswaard vond ik dit een Harley-dag met een geweldige entourage.

Maar al jaren zien vele bikers het evenement in Aarle-Rixtel als de “opening van het seizoen”. Ik zou eerlijk gezegd niet weten hoe lang ik daar al elk jaar naar toe ga maar het is zeker meer als 20 jaar. Prachtig evenement, goede sfeer, NOOIT een enkele wanklank. Echt een dag voor jong en oud, de hele familie.

Wat me het meest stoort is dat niemand een fatsoenlijke reden kan opgeven. Het begon allemaal met de Harley-dagen die georganiseerd werden door de MC’s. Deze laatsten riepen toen al dat dit zou over slaan naar andere evenementen maar dat geloofde niemand. Het ging onze overheid tenslotte om het “bestrijden van criminele organisaties” en wat heeft een HDC Liberator of een HDC Helmond hier nou mee te maken …

Inmiddels weten we beter en de lokale overheden slaan volledig door. De pest is dat er blijkbaar NIEMAND iets tegen doet. Want er zijn wel degelijk mogelijkheden, hele goede mogelijkheden.

Vorig jaar hebben de Veterans MC zich hiertegen verzet, EN MET SUCCES! Zie hier! 

Ook deze case was dezelfde materie: een motorclub organiseert een evenement en de burgemeester trekt de vergunning in, zogenaamd op last van de Politie en de openbare orde. Uit een kleine studie van deze stukken blijkt echter iets heel anders. De politie zegt zelf dat er nooit ongeregeldheden zijn op deze evenementen. Citaten:

 • Uit voorgaande edities van dit evenement en overige ervaringen met evenementen in Nederland, waarbij 1 % MC motorclubs betrokken zijn, blijkt dat deze zonder
  noemenswaardige (openbare orde) incidenten zijn verlopen.
 • De bezoekers van het evenement zijn bezoekers van dezelfde doelgroep en komen met hetzelfde doel en/of belang naar het evenement, waardoor het risico op (grootschalige) ordeverstoring tijdens dit evenement en/of op de lokatie van het evenement dan ook op laag wordt ingeschat.

Verderop blijkt de werkelijke reden:

 • Beleid: Het evenement wordt georganiseerd door een 1% MC, waardoor er rekening gehouden moet worden met het door de Minister van Veiligheid geformuleerde beleid terzake de geïntegreerde aanpak van outlawbikers. Voortvloeiend uit dit beleid werd een landelijk Plan van aanpak ter bestrijding van 1 % MC motorclubs vastgesteld. Hierbij is als één van de speerpunten gedefinieerd: Het niet faciliteren van evenementen 1 % MC’s.
 • Maatschappelijke relevantie: In de eerder aangehaalde brief van de Minister van Veiligheid en Justitie van 25 januari 2012 wordt aangegeven dat het uitgangspunt is dat aan deze Clubs geen podium wordt geboden, zoals bijvoorbeeld door te voorzien in een gunstige locatie voor een clubhuizen of het toestaan / faciliteren van evenementen.
 • Advies: Op basis van het bovenstaande geeft de politie een negatief advies met betrekking tot het verlenen van de benodigde vergunning voor dit evenement.

Uit de stukken blijkt ontegenzeggelijk dat er absoluut geen sprake is van gevaar op verstoring openbare orde. Er blijkt alleen uit dat er een beleidsnota ligt van onze Minister van “Veiligheid” die de lagere overheden dit opdraagt. Maar een beleidsnota is géén wetgeving.

Ik heb inmiddels al een aantal APV’s (Elke Gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening, de “lokale” wet) bestudeerd en daarin wordt precies weergegeven in welke gevallen men een vergunning nodig heeft voor een evenement. Ook staat er exact in om welke redenen deze vergunning niet wordt afgegeven dan wel wordt ingetrokken. De “beleidsnota” staat daar niet bij! Simpel gezegd heeft de gemeente geen wettelijke basis om het evenement af te gelasten dus …

In de casus van de Veterans MC was de rechter het hiermee roerend eens. Een citaat uit het vonnis:

Voorop staat dat bij een beoordeling als in het onderhavige geval de APV van de gemeente Cuijck leidend is en niet het landelijk beleid van de minister van Veiligheid en Justitie met betrekking tot zogenaamde 1 % motorclubs. Uit artikel 2:25 van de APV vloeit voort dat het verboden is zonder vergunning van de burgemeester een evenement te laten plaatsvinden. Op grond van artikel 1:8 van de APV kan de burgemeester de vergunning onder andere in het belang van de open bare orde weigeren. De voorzieningenrechter constateert dat verweerder de weigering van de vergunning in het onderhavige geval voornamelijk heeft gebaseerd op voormeld landelijk beleid.

De WET staat aan onze kant. De rechter gaat hier in mee; geeft ons gelijk!

Maar dan moet je wel deze discussie aangaan! BALLEN TONEN! TERUGVECHTEN!

Dit bericht is geplaatst in MotorClub's met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Weer Harley-dagen afgelast.

 1. leo berendsen schreef:

  Ik heb een petitie opgestart gisteren en wil graag dan een ieder die een hart heeft voor al de mooie harley dagen die niets anders dan prachtige dagen zijn voor jong,oud,gezinnen,motor rijders en anderen die het leuk vinden deze te ondertekenen zodat we een vuist kunnen maken tegen de politieke dwaasheid die er heerst .
  Bij meer dan 40.000 ondertekeningen of meer is natuurlijk beter , kunnen we samen met veel motor rijders de petitie aanbieden aan de minister in Den Haag om ons ongenoegen te laten blijken .
  Dus deel deze link zoveel mogelijk zodat alle liefhebbers gaan tekenen tegen deze onzin .

  http://tegenaflastenharleydagen.petities.nl/

  Mvg Leo Berendsen

Reacties zijn gesloten.