Rectificatie.

MV-StevenDeJongBegin mei 2014 werden wij langs verschillende wegen benaderd door een journalist van het NRC dhr Steven de Jong. Hij wilde graag commentaar i.v.m. onze persverklaring m.b.t. de aangifte tegen onze Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten.  Vriendelijk hebben wij hem middels E-mail en Facebook laten weten dat we het graag laten bij de persverklaring en dat wij extra commentaar overbodig vinden.

Op 5 mei verscheen een artikel wat al direct bovenaan met een LEUGEN begint: “… Joseph van Veterans MC Netherlands zegt …”.  Ik heb deze man NOOIT gesproken.

StevenDeJongVervolgens is deze “journalist” gaan googelen en plakt hij de ene na de andere quote, totaal uit het verband, aan elkaar. Sommige opmerkingen komen zelfs uit zijn eigen koker zoals “De ruige motorclub Veterans MC wil niet door Justitie op één hoop worden gegooid met Hells Angels.“. Nergens en dan ook NERGENS is dit gezegd, geschreven of ooit beweerd. Dit is een hele slechte conclusie van deze “journalist” of moeten we het maar onder de noemer “verzinsel” scharen?

Ik neem contact op met het NRC: “Vorige week zijn wij herhaaldelijk benaderd door een van uw journalisten Steven de Jong. Uiteindelijk hebben wij hem laten weten: “Steven, dank voor je interesse, maar we houden het bij onze persverklaring. Op verdere verzoeken zal niet worden ingegaan.”. Hierop heeft hij een stuk geschreven dat passages bevat die verzonnen zijn, uit de context zijn gehaald, gelogen zijn e.d. Tevens claimt hij met ons gesproken te hebben.” aldus de letterlijke tekst van mijn bericht op 6 mei 2014.

In de E-mail-wisseling die er op volgt vul ik nog het volgende aan:”Waar maakt deze man uit op dat wij niet vergeleken willen worden met HAMC? Dat hebben wij nimmer geventileerd! Dat is NERGENS uit op te maken! Deze opmerking lijkt veel op het klassieke “knuppel in het hoenderhok”. Het is simpelweg niet relevant. Wij zijn een zelfstandige club. DAT is relevant.“.

MV-MaartenHuygenEne Maarten Huygen, Chef Opinie NRC Handelsblad, neemt de kwestie in behandeling per E-mail en later per telefoon. Hij betreurt het indien er onwaarheden in “zijn” krant zijn verschenen en beloofd me dat hij er serieus naar gaat kijken en er bij mij op terug komt.

Op 8 mei krijg ik een E-mail waarin hij letterlijk zegt:

Dat eerste punt wat u brengt, ‐over wel of niet gesproken hebben‐ kan ik goed begrijpen. Ondanks de opmerking dat u niet hebt gereageerd en dat het portret uit internetbronnen was samengesteld, wekt de eerste zin van het artikel verwarring. Vandaar dat wij ten overvloede morgen met de volgende aanvulling komen:

In Achter doodskoppen gaan ‘gevoelige soldaten’ schuil staat dat bestuurslid Joseph van de motorclub Veterans MC ,,zegt” dat zijn leden ,,schoon” zijn. Dit is een conclusie uit diens aangifte wegens smaad, niet een letterlijk citaat. Zoals in de tekst wordt gemeld, is met geen van de leden gesproken.”

De (sub)kop “De ruige motorclub Veterans MC wil niet door Justitie op één hoop worden gegooid met Hells Angels.” gaat hij nog verder onderzoeken. Hierover heb ik echter nooit meer iets gehoord.

Afgelopen week kreeg het artikel weer aandacht doordat plotseling FB-gebruikers het weer massaal gingen delen. Uiteraard kwam het toen ook weer onder mijn aandacht. Omdat ik vorig jaar al een volledige knip/plak had gedaan was ik in staat de tekst te controleren op wijzigingen. Er was inderdaad 1 wijziging  aangebracht: waar vorig jaar nog aan het einde van het artikel 2 opsommingen stonden, namelijk “Incidenten en arrestaties van leden motorclubs” en “Afgelaste evenementen” was nu de 2e titel gemakshalve weggelaten en stond alles onder “Incidenten en arrestaties van leden motorclubs” waardoor de lijst van “incidenten” aanmerkelijk langer lijkt.

MV-MaartenHuygen-2Ik neem nog maar eens contact op met Maarten Huygen en vraag hem om opheldering. Het gesprek begon uiteraard met de nodige “waar gaat dit precies om” en “ik kan me dat niet meer precies herinneren” maar toen ik verwees naar onze e-mail-wisseling, en daaruit citeerde, begon het allemaal weer te dagen. Het gesprek ging verder alsof we gisteren hadden opgehangen. Ik stelde vast dat met het geheugen van deze man echt niets mis was.

Vervolgens vroeg hij zich af, op een zo verbaasd mogelijke toon, of die “rectificatie” er toch echt niet bij stond want dat zou wel moeten. Toen ik hem verzekerde dat dit niet zo was had hij een slordige 10 minuten nodig om het artikel erbij te pakken op zijn PC. “Nee, inderdaad, dat is niet goed.“. Ik vroeg hem waarom het artikel niet gewoon aangepast wordt. Het is tenslotte geen zwart-afgevend smerig velletje papier op de bodem van de konijnenkooi maar een artikel op het Internet dat nog decennia te lezen voor het nageslacht. Hij vertelde me dat de “techniek” van het NRC dit niet toestond en dat de traditie was dat er een (klein) stukje onder gezet wordt als “rectificatie”. Zoals ik hierboven al aangegeven heb is er een, welliswaar minieme, wijziging in het artikel dus moet ik concluderen dat deze bewering niet waar is.

Ook onze discussie omtrent de lelijke (sub)kop “De ruige motorclub Veterans MC wil niet door Justitie op één hoop worden gegooid met Hells Angels.” wist hij zich nog precies te herinneren.  Hij wist echter niet precies meer wat daar uit was gekomen. Goh, verbazend! Maar … wederom belooft hij me dat er op teruggekomen wordt en wel door de “Ombudscommissie”. Tjonge jonge, hebben ze die, in navolging van onze overheid, ook al een in het leven geroepen?  Zou die dezelfde kafkaiaanse functie hebben als bij de diverse gemeentes?

Ik wacht nog maar evenaf.

UPDATE (terwijl ik dit bericht schrijf en net nadat ik het publiceerde)

Maarten Huygen belde me zojuist terug (17:25) en deelde me mede dat zowel de tekst als de (sub)kop aangepast zijn. Er staat nu in de (sub)kop “De motorclub Veterans MC claimt niet crimineel te zijn.”  en daar kan ik mee leven. In de tekst staat nu “Bestuurslid Joseph van Veterans MC Netherlands meent dat zijn leden schoon zijn. Dat staat in zijn aangifte die hij donderdag deed tegen minister Opstelten (Justitie en Veiligheid, VVD) wegens smaad en laster.” en ook dat is correct.

Moet me wel van het hart dat ik het nog altijd een zeer suggestief artikel vind en dat de stemmingmakerij en vanaf spat. Vooral het feit dat het over de Veterans MC gaat maar er 3 foto’s als illustratie bij staan: Bandidos Australië, Hells Angels in Duitsland en wederom een foto van Satudarah genomen in Duisburg. Maar doodleuk staat er achter de (sub)kop “Een portret.”.

Dit bericht is geplaatst in MotorClub's. Bookmark de permalink.